Sakarya'da işçilerin istedikleri zammı alamadığı iddiası

- Sakarya'da 63 gündür grev yapan ve 14 gün önce açlık grevi başlatan işçilere, 19 CHP milletvekili destek verdi. İşçiler, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve milletvekillerinin talebi üzerine açlık grevini sonlandırdı - CHP Grup Başkanvekili Gök: - "Kimseyi ayırt etmeden nerede bir sorun, bir haksızlık, mağduriyet varsa CHP olarak orada bulunmaya, dayanışmamızı göstermeye gayret ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Sakarya'da işçilerin istedikleri zammı alamadığı iddiası

SAKARYA (AA) - Sakarya'nın Arifiye ilçesinde araç motoru ve kablosu üreten fabrikada çalışan, istedikleri zammı alamadıkları gerekçesiyle açlık grevi yapan 105 işçiye, CHP'li milletvekilleri fabrika önüne gelerek destek verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün de aralarında bulunduğu CHP'li 19 milletvekili, 63 gündür grev yapan ve seslerini daha iyi duyurabilmek amacıyla fabrika önüne kurulan çadırda 14 gün önce açlık grevine başlayan ÇELİK-İŞ sendikası üyesi işçileri, 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) fabrikada ziyaret etti.

Gök, burada yaptığı açıklamada, Ankara'dan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamını getirdiğini aktardı.

Kimseyi siyasi görüşünden dolayı ayrıştırmadıklarını, işçileri sadece insan oldukları için sevdiklerini belirten Gök, "Bugün burada 'Emek en yüce değerdir' diyen bir partinin mensubu olarak, Ankara'ya kilometrelerce uzakta bir iş yerindeki işçi kardeşlerimizin yanında olduğunu vurgulamak, genel başkanımızın ve CHP ailesinin dayanışma duygularını belirtmek için sizlerle beraberiz. Kimseyi ayırt etmeden nerede bir sorun, bir haksızlık, mağduriyet varsa CHP olarak orada bulunmaya, dayanışmamızı göstermeye gayret ediyoruz. Dosta düşmana gösteriyoruz ki Türkiye'de barış mümkündür. İş barışı, iç barış mümkündür. Yeterki Türkiye'mizi sevelim. Yeterki Sakarya'mızı sevelim. Yeterki birbirimizi sevelim. Biz sizi sevdiğimiz için buradayız." diye konuştu.

Yaşanan mağduriyeti Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un kamuoyu ile paylaştığını ve kendilerine bildirdiğini anlatan Gök, Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerine grev yapan işçilerin yanında olmak için kendilerine talimat verdiğini belirtti.

İşçilerin sesini Türkiye'ye duyurduğunu dile getiren Gök, "Hayatımızı idame edeceğiz ki mücadeleler başarıya ulaşsın. O nedenle sizlerden açlık grevini sonlandırmanızı rica ediyoruz. Sesiniz çok güçlü bir şekilde duyulmuştur. Arkadaşlar işçi sınıfı adına önemli bir direnişi göstermişlerdir. Açlık grevini amacına ulaştığı gerekçesiyle sonlandırmanızı istiyoruz. Bunu genel başkanımız adına sizlerden bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Milletvekili Özkoç ise işçilere söz verdiği gibi, işçilerin sesini Türkiye'ye duyurmak için milletvekilleriyle geldiklerini söyledi. İşçi haklarının siyaset üstü bir mesele olduğunu ifade eden Özkoç, şöyle devam etti:

"Bu işçinin alın teri. Emeğinin hakkını isteyen kardeşlerimiz aslında asgari ücretin hakkıyla ödenmesini istiyorlar. Bin 300 lira asgari ücret, sosyal haklarla yaklaşık bin 480 lira istiyorlar. 5 yıllık bir işçi için sosyal haklarıyla beraber bin 650 lira istiyorlar. Onlar şöyle diyor, 'Biz çalıştığımız fabrikayı batırmak istemiyoruz. Biz çalıştığımız fabrikaya emeğimizi, alın terimizi vermek istiyoruz ama fabrikamız da bizim kendi evimize ekmek paramızı götürmemize izin versin' diyorlar. İstedikleri sadece ekmek parası, lüks yaşam yatlar istemiyorlar, onlar sadece mütevazi bir artış istiyorlar."

Emek mücadelesi kadar yaşam mücadelesinin de değerli olduğunu vurgulayan Özkoç, işçilerin sonuna kadar yanında olacaklarına söz vererek onlardan açlık grevini sonlandırmasını istedi.

Özkoç fabrika yetkililerine seslenerek "Eğer sesiniz duyulmazsa 25 milletvekili arkadaşımla geleceğim' dedim geldik. Şimdi onlara bir kez daha sesleniyorum. Sizden rica ediyorum, 10 gün içinde işçilerle masaya oturun ve anlaşın. Onlar sizin evlatlarınız, sizin aileniz. Eğer anlaşmazsanız 10 gün sonra biz burada en az 2 bin kişiyle miting yapacağız. Eğer olmazsa bir 10'gün sonra daha size andolsun ki bütün sivil toplum örgütleri, sendika başkanlarıyla en az 5 bin kişiyle burada olacağız. Amacımız sizi tehdit etmek değil iş barışıdır, emekçinin alın teridir." açıklamasında bulundu.

Açıklamaların ardından işçilerle bir süre halay çeken milletvekilleri, fabrika önünden ayrıldı.

Sağlık kontrolünden geçirilen işçiler, açlık grevini sonlandırdı. İşçilerin grevi fabrika önünde devam ediyor.

Yorumlar