"Sahte diplomayla atama çetesi" davası

- Adana'da KPSS'den aldıkları düşük puanlar nedeniyle kendi branşlarında ataması yapılamayan öğretmen adaylarının 50 bin liraya varan ücret karşılığı özel öğretim öğretmeni olarak atanması için sahte diploma hazırlandığı iddiasıyla ilgili 44 sanığın yargılanmasına başlandı - Duruşmada, çetenin elebaşı olduğu öne sürülen ve 306 yıl hapisle cezalandırılması istenen sanık suçlamaları kabul etmedi, aracılık yaptığı iddia edilen arkadaşı ise itiraflarda bulundu

Google Haberlere Abone ol
"Sahte diplomayla atama çetesi" davası

ADANA (AA) - Adana'da KPSS'den aldıkları düşük puanlar nedeniyle kendi branşlarında ataması yapılamayan öğretmen adaylarının özel öğretim öğretmeni olarak atanması için sahte diploma hazırladıkları iddia edilen kişiler ile ataması yapılan bazı öğretmenlerin de arasında yer aldığı 44 sanığın yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya "Sahte diplomayla atama çetesi" elebaşı olduğu iddia edilen ve hakkında 306 yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu Ziya K. ile tutuksuz bazı sanıklar ve avukatları katıldı.

Mahkeme heyetinin söz verdiği sanık Ziya K, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünde okul sporları memuru olarak çalıştığını belirterek suçlamaları kabul etmedi.

İddianamede yer alan 25 ayrı olaydan 15'inde adı geçen kişileri tanımadığını ileri süren Ziya K, "Sürücü kursu sahibi sanıklardan Bayram Ü’ye devamlı müşteri gönderdim. Karşılığında kişi başı 50 lira aldım. İddialarla ilgili sanıklardan Engin C’nin komplosuna uğradım." iddiasında bulundu.

Ziya K, evinde ele geçirildiği iddia edilen ve içinde sahte diplomalar, mezuniyet belgeleri ile atamalarla ilgili belgelerin yer aldığı taşınabilir belleğin kendisine ait olmadığını savunarak "Bu belleği isimsiz biri polise göndermiş. Bellek bana ait değildir. İçine de sosyal paylaşım sitesindeki fotoğraflarım eklenmiş. Ben doktora öğrencisiyim ayrıca memur olmam nedeniyle iş yoğunluğum bulunmaktadır. Bu iş yoğunluğunda böyle olaylarla uğraşmam mümkün değildir." ifadesini kullandı.

- Aracılık yaptığını itiraf etti

Beden eğitimi öğretmeni sanıklardan Engin C, eşi ve 4 arkadaşının atamalarının yapılmasına aracılık ettiğini belirtti.

Atamalara aracılık yaparken maddi ve manevi yarar sağlamadığını öne süren sanık, şöyle devam etti:

"Beden eğitimi öğretmeni eşim Hanife C’nin atamasını Ziya K. yaptırdı. Karşılığında para vermedim. Bunun karşılığında Ziya K. benden öğretmen adayı getirmemi istedi, sistemde atama açığı bulduğunu söyledi. İşlemlerin yasal olduğunu söyledi. Eşimin Kilis’te bir özel eğitim kurumuna ataması yapıldıktan sonra 4 kadın öğretmen arkadaşlarla konuyu konuştum. Kişi başı 25-35 bin liraya açıktan başka branşlara atamalarının yapılabileceğini söyledim. Kendileri kabul etti. Atamaları yapıldıktan sonra Nazife C, siyah poşet içinde bayan arkadaşların parasını getirip bana verdi, ben de Ziya K'ya verdim. Açıkça söylüyorum ben aracı oldum. Daha sonra bu işin yasal olmadığını öğrendim. Ziya K'nin sahte mezuniyet belgesi hazırlayan bir matbaacısı olduğunu öğrendim. Şu anda ailemiz perişan. Eşim ve ben işsiziz. Buradaki arkadaşlardan özür diliyorum. Kendimi okumuş bir cahil olarak görüyorum.”

- Branş dışı atama yaptırmışlar

Sahte diplomayla özel eğitim kurumuna ataması yapılan resim öğretmeni tutuksuz sanıklardan Nazife C. de Engin C’nin kendisine telefon açıp KPSS puanını sorduğunu ve yüz yüze görüşmek istediğini anlattı.

Engin C'nin kendisine başka branşa atamasının yapılabileceğini, bakanlıkta tanıdıklarının olduğunu aktardığını ileri süren sanık Nazife C, "Önce ciddiye almadım çünkü devamlı bu tür tekliflerle karşılaşıyorduk. O zaman hamileydim, duygusal yaklaştı, 'çocuğuna daha iyi hayat kazandırırsın' dedi. Daha sonradan kendi branşıma geçeceğimi söyledi. Torpil olacağını düşündüm. Kendisine güvendim. 30-35 bin lira tutabileceğini söyledi. Eşinin atamasını örnek gösterdi. Hatta eşini arayıp kendi branşına geçip geçmediğini sordum o da geçtiğini söyledi. Verilen belgelerle başvuruyu yaptım. Sorun çıkmadı. Parayı atandıktan sonra istedi. Bankadan kredi çekip 35 bin lirayı Engin'e verdim." diye konuştu.

Ara verilen duruşma diğer sanıkların dinlenmesiyle devam edecek.

İddianamede, 50 bin liraya varan ücret karşılığı sahte diploma hazırladığı öne sürülen çetenin elebaşı olduğu iddiasıyla Ziya K. için toplam 306 yıl, çete üyesi Engin C. hakkında 51 sene, sanıklardan 4'ü için 27'şer yıl, 1'ine 18 sene, 12'sine 15'er yıl, 24'üne 12'şer sene ve 1'ine de 3 yıl hapis istenmişti.

Sahte öğretmen atamalarının Hatay, Adana, Mardin, Mersin, Nevşehir, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa, Batman, Kilis il merkezleri ve ilçelerdeki zihinsel engelliler ve özel eğitim okullarına yapıldığı belirtilmişti.

Yorumlar