Şahdeniz 2 platformunun ilk ayağı denize gönderildi

BAKÜ (AA) - Hazar'daki Şahdeniz 2 doğalgaz yatağında inşa edilen platformun ilk ayağı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle denize...

Google Haberlere Abone ol
Şahdeniz 2 platformunun ilk ayağı denize gönderildi

BAKÜ (AA) - Hazar'daki Şahdeniz 2 doğalgaz yatağında inşa edilen platformun ilk ayağı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle denize gönderildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakü Derin Platformlar Fabrikası'nda düzenlenen törene Aliyev'in yanı sıra Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev ve British Petroleum (BP) Başkan Yardımcısı Ewan Drummond da katıldı.

Drummond, Şahdeniz 2 projesiyle ilgili Aliyev'i bilgilendirirken, mühendislik, teçhizat ve inşaat işleri de dahil projenin yüzde 77'sinin tamamlandığını belirtti. İlk doğalgaz akışının 2018'de sağlanması planına uygun olarak çalışmaların devam ettiğini bildiren Drummond, yıllık 6 milyar metreküp doğalgazın Türkiye'ye, 10 milyar metreküp doğalgazın ise Avrupa'ya gönderileceğini kaydetti.

Şahdeniz 2'nin birbirine köprü ile birleşecek iki platformdan ve 26 kuyudan oluşacağını ifade eden Drummond, 550 metre derinlikte 500 kilometrelik boru döşendiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Aliyev'in, incelemelerin ardından düğmeye basmasıyla platformun ilk ayağı denize gönderildi.

Ağırlığı 13 bin 150 ton, yüksekliği ise 105 metre olan kuyunun 2 yılda inşa edildiği ve yaklaşık 40 gün içerisinde tam şekilde denizin 94 metre derinliğinde kurulacağı belirtildi.

Şahdeniz 2'den çıkarılacak doğalgazın, Güney Kafkas Boru Hattı, Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı'ndan (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru ile Türkiye ve Avrupa'ya aktarılması öngörülüyor.

Yorumlar