Sabah namazında buluşup ecdadı yad ediyorlar

- Bilecik Muradiye Vakfı tarafından Şeyh Edebali'nin türbesi yakınında bulunan tarihi Osman Gazi Camisi'nde yaklaşık 10 yıldır her pazar, sabah namazına gelenlere çorba dağıtılıyor - Sabah namazını camide kılan vatandaşlar çorba içip sohbet ediyor

Google Haberlere Abone ol
Sabah namazında buluşup ecdadı yad ediyorlar

BİLECİK (AA) - Bilecik'te, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun "manevi lideri" olarak bilinen Şeyh Edebali'nin türbesinin bulunduğu alandaki Osman Gazi Camisi'nde yaklaşık 10 yıldır pazar günleri sabah namazında bir araya gelen vatandaşlara çorba ikram ediliyor.

Osmanlı padişahlarından Orhan Gazi tarafından babası Osman Gazi anısına yaptırılan camide Bilecik Muradiye Vakfınca yürütülen "Sabah Namazına Şeyh Edebali Türbesine Bekleriz" etkinliği vatandaşlardan ilgi görüyor.

Her pazar sabah namazını bu camide kılan cemaat, namaz sonrası vakıf görevlilerinin dağıttığı çorbayı içip sohbet ediyor.

Vakıf Başkanı Adnan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şeyh Edebali'nin ruhunu şad etmek ve sabah namazını beraberce kılarak dua etmek amacıyla etkinliği başlattıklarını söyledi.

Cemaatin, namazdan sonra çorba ve çay içip sohbet ettiğini, birbirlerinin halini hatırını sorarak aralarındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmeye çalıştığını belirten Öztürk, şöyle konuştu:

"Bu hizmetimiz yaklaşık 10 yıl önce rahmetli Kerem Dindar'in girişimleriyle başladı ve gelenek devam ediyor. Buradaki giderler de hayırsever vatandaşlarımız ve çevredeki esnafın maddi imkanları ölçüsünde verdiği desteklerle karşılanıyor. Hayırsever insanların yardımıyla bu güzel geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Her hafta farklı bir aşçımız, hayır olarak çorba yapıyor. Bu bir hayır yarışıdır. Amacımız, Şeyh Edebali'nin mekanında her pazar sabahı burada Müslümanları buluşturmak, bir araya getirmek. Bu amaçlar doğrultusunda bu hizmeti vermeye çalışıyoruz."

Öztürk, Şeyh Edebali Türbesinin özellikle hafta sonları ziyaretçilerle dolup taştığını anlatarak, çorba ikramıyla kentin bu manevi değerini dünyaya duyurmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

- Şeyh Edebali

Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin kayınbabası ve Anadolu'nun ilk Ahi şeyhlerinden olan Şeyh Edebali, 1208 yılında Horasan'ın Merv kentinde doğdu.

Çocukluğunu Horasan'da geçiren Şeyh Edebali, eğitimini Şam'da tamamlayarak devrin büyük bilginlerinden ders aldı ve daha sonra Eskişehir'in bir köyüne yerleşti.

Ertuğrul Gazi ve oğlu Osman Gazi, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde Ahilerden, özellikle Şeyh Edebali'den önemli yardımlar gördü. Osman Gazi, 1281'de Söğüt'te tanıştığı Şeyh Edebali'nin Eskişehir'deki dergahını sık sık ziyaret ederek, onun görüşlerinden yararlandı.

Şeyh Edebali, Bilecik'in fethinden sonra Bilecik Kadılığı'na tayin edildi. Kayı Boyu'nun yerleşik hayata geçmesinde önemli rolü bulunan Şeyh Edebali, devlet yapısının kurulmasında büyük hizmetler verdiği için Osmanlı Devleti'nin "manevi önderi" olarak biliniyor.

Orhan Gazi tarafından Şeyh Edebali için eski Bilecik kentinin kurulduğu vadinin sırtında küçük bir tepede türbe inşa ettirildi. Eskiden kubbeli olan ancak Yunanlıların saldırılarında tahrip edilen türbenin üzerine kiremit çatı örtüldü.

Türbe yakınındaki Osman Gazi Cami ise Orhan Gazi tarafından yaptırıldı. Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlıların tahrip ettiği ve kuzey duvarları ile minaresi ayakta kalan cami, onarım çalışmalarıyla bugünlere ulaştı.

Yorumlar