Rusya'nın Suriye faturası artıyor

- Rusya’nın, Suriye operasyonları kapsamında mart ayına kadar yaklaşık 700 milyon dolar harcadığı, süren operasyonları nedeniyle bu faturanın artmaya devam ettiği vurgulanıyor - IHS Havacılık ve Güvenlik Kıdemli Analisti Moores: - "Rus birlikleri Suriye’de hala kalabalık bir şekilde operasyonlarına devam ediyor ve Rusya'nın operasyon faturası artıyor" - Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsünden Borshchevskaya: - "Rusya'nın Suriye operasyonları nedeniyle günlük yaklaşık 4 milyon dolar harcadığı tahmin ediliyor" - Rus Uluslararası İlişkiler Konseyi Orta Doğu Uzmanı Barmin: - "Esed rejimi Rusya'ya üs, yakıt ve su temini gibi konularda yardımcı oluyor" - Avrupa Liderlik Ağı Araştırma Müdürü Kulesa: - "Rusya silahlarını görücüye çıkarıyor"

Google Haberlere Abone ol
Rusya'nın Suriye faturası artıyor

MOSKOVA (AA) - EMRE GÜRKAN ABAY - Ekonomisi zor günler geçiren Rusya'nın, Suriye operasyonları kapsamında mart ayına kadar yaklaşık 700 milyon dolar harcadığı, süren operasyonlar nedeniyle bu faturanın daha da artacağı belirtiliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta yaptığı açıklamada, Rus müdahalesinin başladığı 30 Eylül'den bu yana Suriye'de 10 binden fazla uçuş gerçekleştirilerek, 30 binin üzerinde hedefin vurulduğunu, Suriye'ye havadan ve denizden 115 seyir füzesi fırlatıldığını, Rusya'dan havalanan uzun menzili bombardıman uçaklarının ise 178 uçuş gerçekleştirdiğini açıkladı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan uluslararası araştırma kuruluşu IHS’nin Havacılık ve Güvenlik Kıdemli Analisti Ben Moores, Rus birliklerinin Suriye’de hala kalabalık bir şekilde operasyonlarına devam ettiğini ve Rusya'nın operasyon faturasının arttığını vurguladı.

Putin'in, Rusya'nın 30 Eylül 2015 – 15 Mart 2016 dönemini kapsayan Suriye operasyonlarının 460 milyon dolarlık maliyeti olduğuna ilişkin açıklamasını çok gerçekçi bulmayan Moores, "Bizim hesaplarımıza göre bu rakam 700 milyon dolar civarında." dedi.

Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsünden Anna Borshchevskaya da Rusya'nın Suriye operasyonları nedeniyle günlük yaklaşık 4 milyon dolar harcadığına yönelik tahminlere dikkati çekti.

Gerçek rakamlara ulaşılmasının zor olduğunu söyleyen Borshchevskaya, ancak Moskova'nın Suriye’deki amacına en düşük maliyetle ulaşmaya çalıştığını kaydetti.


- Esed rejiminin yardımları


Rus Uluslararası İlişkiler Konseyi Orta Doğu Uzmanı Yury Barmin ise Suriye operasyonlarını hesaplarken, Rusya'nın bazı giderlerden muaf kaldığına işaret etti.

Barmin, Rusya'nın Suriye’deki operasyonlarda üs kiralamak zorunda kalmadığının altını çizerek, "Esed rejimi Rusya’ya üs, yakıt ve su temini gibi konularda yardımcı oluyor." diye konuştu.

Rusya'daki silah ekipmanı üreten firmaların, Rus Savunma Bakanlığı ile yakın ilişkiler içerisinde olduğunu hatırlatan Barmin, "Bu nedenle Rus Savunma Bakanlığı, Rus cephanelerinin Suriye’de pazarlanması karşılığında bu cephaneleri ücretsiz temin edebiliyor." ifadelerini kullandı.


- "Rusya silahlarını görücüye çıkarıyor"


Avrupa Liderlik Ağı Araştırma Müdürü Lukasz Kulesa, uzmanlar tarafından yapılan tahminlere göre, Rusya'nın Suriye’deki operasyon maliyetinin günlük 3,3 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Söz konusu tahminin, Rus birliklerinin bir kısmının Suriye’den çekilmeye başlamadan önce yapıldığını hatırlatan Kulesa, "Ancak hava operasyonları azalsa bile Rus birlikleri Suriye’deki çatışma faaliyetlerine devam ediyor, bu nedenle Putin tarafından telaffuz edilen maliyetin üzerinde bir fatura söz konusu." değerlendirmesinde bulundu.

Kulesa, tahminlerin askeri ekipman ve Suriye’ye diğer destek kalemlerini içermediğine dikkati çekerek, "Unutmamak gerekir ki Suriye operasyonları sayesinde Rus askeri sistemleri görücüye çıkıyor. Bu durumda yeni silah anlaşmaları yapılabilir ve böylece operasyon Rusya’ya mali açıdan fayda da sağlayabilir. Operasyon harcamaları Rusya'nın genel askeri bütçesinden karşılanıyor, bu nedenle operasyon harcamaları Rusya parlamentosunda da tartışılmadı." görüşünü de paylaştı.

Yorumlar