Rusya Devlet Başkanı Putin:

-"Biz de Amerika ile ilişkilerin bozulmasından endişeliyiz. Ancak bu bizim seçimimiz değil. Biz hiçbir zaman bunu amaçlamadık. Tersine Amerika gibi dünyanın önde gelen ekonomisine sahip büyük bir ülkeyle dostane ilişkilere sahip olmak isteriz" - "Biz Amerikan halkının seçeceği her isimle çalışmaya hazırız. Ancak iç politikadaki mücadelede Rusya'yı pazarlık kozu olarak kullanarak devletler arası ilişkilere zarar verilmemeli" - "(Halep'te) Yardım konvoyuna kimin saldırdığını biliyoruz. Bunu terörist gruplardan biri yaptı. Bunu Amerikalıların bildiğini de biliyoruz ama onlar başka bir tutumda olmayı ve Rusya'ya karşı suçlamalar yöneltmeyi tercih ediyorlar"

Google Haberlere Abone ol
Rusya Devlet Başkanı Putin:

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile ilişkilerin kötüleşmesinden endişe duyduklarını ancak bunun kendi seçimleri olmadığını söyledi.

Moskova'da düzenlenen bir yatırım forumunda konuşan Putin, "Biz de Amerika ile ilişkilerin bozulmasından endişeliyiz. Ancak bu bizim seçimimiz değil. Biz hiçbir zaman bunu amaçlamadık. Tersine Amerika gibi dünyanın önde gelen ekonomisine sahip büyük bir ülkeyle dostane ilişkilere sahip olmak isteriz." dedi.

ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle diyalog kurmanın oldukça zor olduğunu belirten Putin, "(Mevcuttaki) Bu bir diyalog değil, buna ancak bir tür dikte denebilir. Bu hemen her konuda böyle. Ancak biz diyaloğa ve uzlaşıya hazırız. İlişkilerin sağlanabilmesi için her iki ülkenin de birbirinin çıkarlarına saygı duyması gerekli." diye konuştu.

Putin, Amerika'da yapılacak başkanlık seçimlerine ilişkin de "Biz Amerikan halkının seçeceği her isimle çalışmaya hazırız. Ancak iç politikadaki mücadelede Rusya'yı pazarlık kozu olarak kullanarak devletler arası ilişkilere zarar verilmemeli." ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin, ABD başkan adayı Hillary Clinton'ın seçim kampanyasına yönelik siber saldırıların arkasında Rusya'nın olduğu yönündeki açıklamalarını ise "Amerikan halkının dikkatini dağıtma çabası" olarak nitelendirdi.

- Rusya'nın veto ettiği Suriye tasarısı

Putin, Fransa'nın hazırladığı Halep'te bombardımanın durdurulması ve insani yardım gibi konuları içeren karar tasarısının, adeta Rusya'nın veto etmesi ve daha sonra Batı medyasında Moskova karşıtı söylem geliştirilmesinin BM Güvenlik Konseyi'ne sunulduğu ileri sürdü.

Fransa'nın Moskova'nın tutumunu bilmesine rağmen tasarıyı sunduğuna dikkati çeken Putin, "Bunu neden yaptılar, veto almak için mi? Bunu Batı medyasında Rusya karşıtı haberler çıkartıp, kamuoyunu yanıltmak için yaptılar" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen ay Halep yakınlarında Birleşmiş Milletler yardım konvoyunu hedef alan saldırıyı "terörist gruplardan birinin" gerçekleştirdiğini öne süren Putin, Suriye'de tüm ölümcül günahların ve suçların sorumluluğunun Rusya'ya atılmak istendiğini savundu.

Putin, "Yardım konvoyuna kimin saldırdığını biliyoruz. Bunu terörist gruplardan biri yaptı. Bunu Amerikalıların bildiğini de biliyoruz ama onlar başka bir tutumda olmayı ve Rusya'ya suçlamalar yöneltmeyi tercih ediyorlar" diye konuştu.

- "Yaptırımlar Rusya’yı izole edemez"

Rusya’nın stratejik hedeflerine de değinen Putin, “Ekonomide yeni ve istikrarlı bir büyüme süreci, yeni istihdam olanakları, yeni teknolojinin kullanımı ve verimlilikte önemli artış gerçekleştirmemiz gerekiyor.” dedi.

Putin, Rus ekonomisinin Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlardan ötürü zarar gördüğüne işaret ederek, en önemli zararın ise teknoloji transferi alanlarındaki kısıtlamalardan geldiğini belirtti.

Rusya’ya yönelik yaptırımların, ülkesini izole etmeyeceğini vurgulayan Putin, “Politik nedenlerden ötürü alınmış ekonomik kısıtlama kararları herkese zarar verir. Ancak bu yaptırımlar Rusya’nın önemli bir parçası olduğu küresel ekonomiye de zarar veriyor.” ifadelerini kullandı.

Devlet şirketlerinin durumu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Rusya Devlet Başkanı, bu yılın sonuna kadar ülkedeki en büyük devlet şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geleceğini söyledi.

Yapılacak değerlendirme sonunda, bu şirketlerdeki devlet katılımının faydasını masaya yatıracaklarını belirten Putin, bu yılın sonuna kadar özelleştirilmesi beklenen, ülkenin en büyük petrol şirketi Rosneft’in özelleştirme ihalesine Batılı şirketlerin de katılabileceğine işaret etti.

Putin, petrol üretimi dondurmaya yönelik küresel bir karar alınması halinde, Rusya’nın buna eşlik etmesi için önünde bir engel olmadığının altını çizerek, “Petrol üretimini dondurmaya yönelik bir karar alınırsa, Rusya da bu karara katılacak.” diye konuştu.

Yorumlar