Romanların Osmanlı'dan kalma sünnet geleneği

- Romanların asırlardır sürdürdüğü sünnet geleneği, renkli görüntülere sahne oluyor

Google Haberlere Abone ol
Romanların Osmanlı'dan kalma sünnet geleneği

EDİRNE (AA) - ARİF ASLAN - Edirne'de Romanların asırlık sünnet gelenekleri ilgi topluyor.

Hayat dolu yaşam tarzlarıyla toplumun renkli yüzleri Romanlar, gelenekleriyle de ilgi odağı olmayı başarıyor.

Edirne'de yaşayan Romanların Kakava adetleri, düğün ve sünnet gelenekleri ve örflerine bağlılıkları dikkati çekiyor. Düğün, nişan, sünnet gibi eğlencenin olduğu organizasyonlarda dokuz sekizlik notalara kendilerini kaptıran Romanlar, ilgiyi üzerlerine topluyor.

Gelin, damat, sünnet çocuğu hamam geleneklerinde mahallelerinden deveyle çıkan Romanlar, hamama gidecek kişiyi evinden alarak deveye bindiriyor. Merasimin figürüne, çalgıcıların konseriyle eşlik eden Romanlar hamam sonrası yine aynı şekilde mahallelerine dönüyor.

Umurbey Mahallesi'nden Murat Kabaca'nın (7) sünneti de yine renkli Roman düğünlerinden biri oldu.

Deveyle evden alınan Murat, önde bir sıpanın da eşlik ettiği sünnet alayıyla Tarihi Sokullu Hamamı'na getirildi. Burada kirvesi tarafından yıkanan sünnet çocuğu yeniden alay eşliğinde sünnet düğününü devam ettiği Umurbey Mahallesi alanına döndü.

Çocuğu için 5 gün boyunca düğün düzenleyeceğini ifade eden Serhat Kabaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada geleneksel olarak yaptıkları sünnet düğününün çok keyifli geçtiğini söyledi.

Deveyi süsleyip sancak eşliğinde kadınlar hamamına yürüdüklerini anlatan Kabaca, "Osmanlı'dan kalma bir adetimiz. Deveyi süsleyip sancakla birlikte kadınlar hamamına yürüyoruz. Oğlumuzu burada kadınlar yıkayacak. Yürüyüşümüze devam edeceğiz" diye konuştu.

Kabaca, sünnete katılanlar arasında akrabaların yanı sıra mahalle sakinlerininde olduğunu söyledi.

Murat Kabaca'nın amcası ve kirvesi olan Vedat Kabaca, kirve olarak büyük mutluluk yaşadığını söyledi.

Deveyle yaptıkları sünnet düğününün Osmanlı'dan kalma bir gelenek olduğunu söyleyen Vedat Kabaca, "Bu daha başlangıç. Deveden sonra kayık eşliğinde yürütmeyi planlıyoruz. Önemli olan keyifli unutulmaz bir şölen olmasıdır" diye konuştu.


Yorumlar