Renzi-May görüşmesi

- İtalya Başbakanı Renzi: - "Üzgünüz ama saygı duyuyoruz. İngiltere’nin AB’den çıkış yürüyüşünü açıklığa kavuşturmak ve belirsizliğe düşmemek için iki ülkenin birlikte hareket etmeye ihtiyacı var" - İngiltere Başbakanı May: - "AB’yi bırakıyoruz ama Avrupa’nın parçası olmayı sürdüreceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Renzi-May görüşmesi

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının kendilerini üzdüğünü ancak İngiliz halkının kararına saygı duyduklarını ve bundan sonraki süreci açıklığa kavuşturmak için iki ülkenin birlikte çalışmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başbakan Renzi, İngiltere’de kısa süre önce göreve gelen mevkidaşı Theresa May ile Roma’daki devlet konukevi Villa Doria Pamphilj’de görüştü.

Öğle yemeğinde bir araya gelen iki lider, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İngiliz halkının geçen ayki referandumda İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) kararı vermesine atıfta bulunan ev sahibi Başbakan Renzi, "Bu karardan dolayı üzgünüz ancak karara saygı duyuyoruz. İngiltere’nin AB’den çıkış yürüyüşünü açıklığa kavuşturmak ve belirsizliğe düşmemek için iki ülkenin birlikte hareket etmeye ihtiyacı var. Bugün bu yürüyüş için sağduyu ve net zaman gerekiyor." diye konuştu.

AB’nin kıtaya son 60 yıldır barış getirdiğini ve bunun bir mucize olduğunu ifade eden Renzi, Brexit sonrasında, artık önlerine bakmaları ve geleceği inşa etmeye odaklanmaları gerektiğini belirtti.

İngiltere’de 600 bin İtalyan vatandaşının yaşadığını anımsatan Renzi, AB tarihinde ilk kez yaşanacak olan ve zorlu olarak tanımladığı bu yolda İtalyan hükümetinin İngiltere ile birlikte çalışma ve en üst düzeyde işbirliği içinde olma arzusunu dile getirdi.

Brexit sonrası çıkış sürecine dair takvimin belirlenmesinin hayati olduğu vurgusunu yapan Renzi, "Bizim dostluğumuz gelecek aylarda ve yıllarda da devam edecek." dedi.

Uluslararası seviyede, Fransa ve Almanya’da son günlerde düzenlenen terör saldırılarının iki ülkeyi de endişelendirdiğinin altını çizen Renzi, terör konusundaki yaklaşımlarında değişen bir şeyin olmayacağını, terör tehdidini yenme konusunda birlikte çalışacaklarını kaydetti.

- Konuk Başbakan May

İki liderin görüşmelerinin ana gündem maddesi olan "Brexit"e değinerek konuşmasına başlayan Theresa May de "Brexit’i bir başarıya dönüştürmek istiyoruz. İtalya gibi üye ülkelerle işbirliği içinde bulunmak esasımız. AB’yi bırakıyoruz ama Avrupa’nın parçası olmayı sürdüreceğiz. AB dışında, İtalya ile NATO’da, G20’de ve G7’de işbirliğini devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

Brexit kararına rağmen AB ile ticaretin korunmasında ve uluslararası ticaret anlaşmaları hususunda ılımlı mesajlar veren May, "AB ile müzakerelere hazırlanmalıyız. Büyük Britanya çıkıyor olsa da AB ile güçlü ekonomik bağları var. Taraflar ona göre fırsatları belirleyebilir. Büyük Britanya, uluslararası serbest ticaret anlaşmalarının güçlü sesi olmayı sürdürecek." şeklinde konuştu.

Ülkesinin AB kurallarına uyacağını ve saygılı olacağını teyit eden İngiltere Başbakanı, bu sürecin nasıl işleyeceğini de İtalyan mevkidaşına aktardığını ifade etti.

May, İtalya’nın, İngiltere için çok önemli bir ticari ortak olduğunu ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha ileriye taşımak istediklerini bildirdi.

Bir gazetecinin İngiltere’de yaşayan 600 bin İtalyan vatandaşının Brexit sonrası durumunun ne olacağı sorusu üzerine İngiltere Başbakanı, "İtalyan vatandaşlarının ve diğer AB üyesi ülkelerinin vatandaşlarının haklarına dokunulmayacak." yanıtını verdi.

Akdeniz’deki göçmen krizine de değinen May, “Göçmenlerin yüzde 90’ı, Libya’dan hareket ederek Akdeniz’den geçiyor. Ülkelerimiz, Libya’da bu göçmen akışını ve insan kaçakçılığını durdurmak için daha fazlasını yapma cesaretine sahip olmalı. Eylül ayında Libya sahil güvenlik kuvvetlerinin eğitiminin başlamasını ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İngiltere ve İtalya’nın, Suriye ve Irak’ta terör örgütü DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonda yer alan önemli aktör ülkeler olduğunu anımsatan May, Libya hususunda, Başbakan Fayez Al-Serraj’a ülkeyi istikrara götürmesi için yardım etmeleri gerektiğini söyledi.

Basın toplantısının sonunda, İtalya Başbakanı Renzi, ünlü İtalyan ressam, heykeltraş ve mimar Michelangelo’nun yaptığı Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesinin görüldüğü manzarada, kendilerini sıcak hava ve güneşe rağmen takip edenlere teşekkür ederken, İngiliz mevkidaşı May ise "Ben, İtalyan güneşinden asla şikayetçi olmam." diyerek, ev sahibi mevkidaşına jest yaptı.

Yorumlar