Rektör İbiş, yabancı mevkidaşlarına darbe girişimini anlattı

- Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında ve sonrasında yaşananları anlattığı mektubu, yurt dışında 500'ü aşkın üniversite rektörüne gönderdi

Google Haberlere Abone ol
Rektör İbiş, yabancı mevkidaşlarına darbe girişimini anlattı

ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ve sonrasında yaşananları, yurt dışında 500'ü aşkın üniversite rektörüne gönderdiği mektupta anlattı.

İbiş, mektubunda, 15 Temmuz 2016 gecesi, asker kılıklı bazı teröristlerin, İslami din maskeli bir örgüt tarafından demokrasiye ve cumhuriyete karşı dünyada benzeri zor görülen bir kanlı darbe girişiminde bulunduğunu anımsattı.

Meclisin ve devletin stratejik kurumlarının bombalandığını, savunmasız sivil halkın üzerine kurşunlar sıkıldığını, sokaklarda tanklar yürütüldüğünü ifade eden İbiş, devlet görevlilerinden ve sivil halktan ölenler ile yaralananlar olduğunu, ülke yönetiminin kanlı darbe girişimiyle ele geçirilmeye çalışıldığını aktardı.

İbiş, kanlı darbe girişiminin, sivil halkın ve yurtsever devlet görevlilerinin canları pahasına demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkması, direnmesi, tankların karşısına dikilmesi ile aynı gece önlendiğine ve darbenin başarısız kılındığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Darbe girişimine karşın, ülkemizde Atatürk ilke ve devrimleri ile Anayasamızda belirtilen laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti niteliklerine sahip Türkiye Cumhuriyetimizin kazanımları varlığını sürdürmekte, bundan sonra da sürdürecektir. Cumhuriyetimizin tüm kurumları dimdik ayaktadır ve yöneticileri de görevinin başındadır."

Bu süreçte Ankara Üniversitesinin tüm paydaşlarıyla demokrasinin ve halkın egemenliğinin, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin yanında yer aldığını, darbecileri şiddetle kınadığını vurgulayan İbiş, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

"İnsan hakları önemlidir, insan yaşamı da değerlidir ve hiçbir insanın canının, başka birisi tarafından silahla sona erdirilmesi, dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Takdir edersiniz ki halkın iradesi ile seçilerek yönetime gelen yöneticilerin, yine halkın iradesi ile değişmesi gerekir. Laik demokratik cumhuriyetler başta olmak üzere, hiçbir devlet yönetiminde darbeler kabul edilemez. Hele üniversitelerin kabul etmesi hiç düşünülemez. Ülkemizde meydana gelen bu durumla ilgili saptama ve düşüncelerimizi sizlere de ileterek paylaşmak istedik. Bu saptama ve düşünceleri, sizin de üniversitenizde ve paydaşlarınızla paylaşmanızı dileriz."

Yorumlar