Refah Sınır Kapısı "geçici" olarak açıldı

- Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı 2 günlüğüne çift yönlü olarak geçişlere açtı

Google Haberlere Abone ol
Refah Sınır Kapısı "geçici" olarak açıldı

GAZZE (AA) - Mısır yönetiminin, İsrail ablukası nedeniyle Gazze Şeridi'nin dış dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı 2 günlüğüne çift yönlü olarak geçişlere açtığı bildirildi.

Gazze'deki sınır kapıları idaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Refah Sınır Kapısı, insani durumlar ve Mısır tarafında mahsur kalanların geçişi için iki günlüğüne geçici olarak açıldı.

Kaynaklar, iki günlük süre zarfında hasta, öğrenci, oturumu olanlar ve yabancı pasaport sahiplerinin geçişlerine izin verileceğini belirtti.

Bu arada Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı'ndan Mısır'a hitaben yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık tutulması talep edildi. Açıklamada, aralarında 4 bin hastanın da bulunduğu Gazze Şeridi'nde acil çıkış bekleyen 30 bin insanın olduğu kaydedildi.

Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bizm, daha önce Mısır tarafının, Refah kapısını insani durumlar için çarşamba ve perşembe günleri açık tutacağına dair bilgi gönderdiğini açıklamıştı. Bizm, Gazze ile Mısır arasındaki kapının, 85 günden bu yana kapalı olduğuna dikkati çekmişti.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, daha önce yaptığı açıklamada, Ramallah yönetiminin Gazze Şeridi'ne dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde sınır kapısını sürekli açacaklarını belirtmişti.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

Yorumlar