Ramazan sofraları "fakir" olmalı

- Kur'an Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Yavuz: - ''İsraf dinimizde haramdır. İnsanlar iktisatlı bir şekilde hayatını geçirmeli ve özellikle ramazan ayında bu iktisada göre davranmalıdır. Sofralarını da buna göre kurmalıdır'' - "Oruç çok sade şekilde ifa edilmeli. Hatta fakir sofrası gibi bir sofra kurulmalı. Sofrayı kurarken dünyanın çeşitli yerlerinde açlıktan ölen insanların durumlarını da düşünerek yemek hazırlanmalıdır"

Google Haberlere Abone ol
Ramazan sofraları "fakir" olmalı

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Kur'an Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz, israfın İslam dininde haram olduğunu, bu nedenle insanların ramazanda sofralarını bu doğrultuda hazırlamaları gerektiğini söyledi.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında insanların israftan kaçınması gerektiğini belirtti.

İsrafın İslam dininde yasaklandığını ifade eden Yavuz, ''İsraf dinimizde haramdır. İnsanlar iktisatlı bir şekilde hayatını geçirmeli ve özellikle ramazan ayında bu iktisada göre davranmalıdır. Sofralarını da buna göre kurmalıdır.'' dedi.

İftarda ve sahurda bazen ölçünün kaçırılabildiğini aktaran Yavuz, şöyle devam etti:

''İsraf etmeyiniz diye ayet var. Ramazan diye fazla yemek yapmak israfa girer. Sahabelerin hayatında ramazanda ve ramazandan önceki zamanda farklı yemekler olmazdı. Ramazandan önce ne varsa ramazanda da aynısı sofrada olurdu. Oruç tutuyorum diye çok yemek yapmak ve israfa varmak dinimizin kurallarına uymaz. Oruç çok sade bir şekilde ifa edilmeli. Hatta fakir sofrası gibi bir sofra kurulmalı. Sofrayı kurarken dünyanın çeşitli yerlerinde açlıktan ölen insanların durumlarını da düşünerek yemek hazırlanmalıdır.''

Yavuz, ramazanda durumu iyi olan kişilerin sofralarını durumu kötü olan insanlara açması gerektiğini de vurguladı.

İftar sofralarında yapılacak bu buluşmaların kardeşliği pekiştireceğini dile getiren Yavuz, ''Her Müslüman evini evvela fukaraya açmalı. Bu sosyal bir ilişkidir. Bugün ülkemizde bulunan kimsesizleri, Suriyelileri, sokakta kalmış olan insanları evimize çağırarak iftar verirsek bunun Allah katındaki mükafatı çok fazladır.'' diye konuştu.

Yorumlar