Prof. Sancar'a TBTK Şeref Üyeliği beratı

- Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar: - "Türkiye bilim alanında Amerika'yla yarışır duruma gelmelidir. Bu atalarımıza namus ve vicdan borcumuzdur" - TBTK Kurucusu ve Şeref Başkanı Prof. Dr. İhsanoğlu: - "Sancar'ı kurumumuzun şeref üyesi olarak aramızda görmekten mutluyuz"

Google Haberlere Abone ol
Prof. Sancar'a TBTK Şeref Üyeliği beratı

İSTANBUL (AA) - Türk Bilim Tarihi Kurumu (TBTK), Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'a "Şeref Üyeliği" beratı verdi.

Törende konuşan Sancar, Türkiye'ye ilk geldiğinde üzerinde Osmanlı tuğrası olan bir kravat taktığını anımsatarak, gazetecilerin dikkatini çeken bu konuda açıklama yaptığını söyledi.

Sancar, buraya bu coğrafyaya zembille inmediğini belirterek, "Selçuklu ve Osmanlı tarihimiz var. Türkiye onların devamıdır. Onlar bizim atalarımızdır. Ben bilim tarihçisi değilim ama bilim yapıyorum. Bilim yaparken aklımda milletimizin perspektifi vardır ve milletim hep aklımdadır. En güzel makaleme 'Yunus Emre Destanı' derim. 'Piri Resi Haritası'nı hepiniz bilirsiniz. O devrin en ayrıntılı ve en doğru haritasıdır. Bu konuda bir sürü rivayet vardır." diye konuştu.

Kendisini Piri Reis'in torununun torunu olarak gördüğünü anlatan Sancar, haritayı sürekli cebinde taşıdığını dile getirdi.

AzizSancar, Nobel'in Türkiye için dönüm noktası olarak görülmesinin mutluluğunu yaşadığını belirterek, Türkiye'de bilimin gelişmesi için elinden geleni yapacağını kaydetti.

Türkiye'de bilimin gelişmesinde Alman hocaların önemli katkıları olduğunu aktaran Sancar, şöyle devam etti:

"Nobel almış Müslüman 3. bilim adamıyım. Bunu Amerika'da medya mensupları sormadan söyledim. Biz bilim yapmadık uzun zaman. Kurumlarımız inşallah bunu araştırır. Türkiye bilim alanında Amerika'yla yarışır duruma gelmelidir. Bu atalarımıza namus ve vicdan borcumuzdur."

- "Sancar'ın Nobel alması son derece mutlu etti"

TBTK'nın Kurucusu ve Şeref Başkanı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ise Sancar'ın Türkiye'nin sıkıntılı bir döneminde Nobel almasının kendilerini son derece mutlu ettiğini söyledi.

İhsanoğlu, toplumca sevinmeyi unuttuklarını anlatarak, "Milli başarılardan bahsedemez haldeyken, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın 2015 yılı Kimya Nobel ödülünü kazandığı haberi büyük bir mazhariyettir. Ben konuşmamda Aziz Bey'in bu ödülü kazanmasının ne manaya geldiğini farklı bir bakış açısından değerlendirmeye çalışacağım." ifadelerini kullandı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, bilim konusunda Nobel ödülünü kazanan dünya bilim insanlarının ülke profillerine bakıldığında ve kimlikleri incelendiğinde dikkate değer neticelere ulaşıldığını kaydetti.

Batı Avrupa ve Amerika dışında kalan ülkelerde yetişen alimlerin varlığına dikkati çeken İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü bilim üreten ve ihraç eden ülkelerden bilimi aktaran, satın alan veya tüketen ülkelerde yetişen alimlerin tahsil hayatları ve başarı şartlarının incelenmesi mühim ip uçları sunar. Biz Türk Bilim Tarihi Kurumu'nda şeref üyemiz Prof. Dr. Aziz Sancar Beyefendi'nin Türk bilim tarihi seyrinde gerçekleştirmiş olduğu bu müstesna başarısının ülkemiz için önemini bu şekilde anlıyoruz ve onu kurumumuzun şeref üyesi olarak aramızda görmekten mutluyuz."

Törende daha sonra Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Aziz Sancar'a "Şeref Üyeliği" beratını sundu.

Törene, Aziz Sancar'ın eşi Gwen Sancar da katıldı.

Yorumlar