Prof. Dr. Sancar:

- "Gençler için ilham kaynağı olmak beni çok mutlu ediyor" - "Benim de pasaportumda işçi yazıyor. Ben de bir bilim işçisiyim"

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Sancar:

İSTANBUL (AA) - Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Yeditepe Üniversitesi tarafından düzenlenen “2015 Nobel Ödülü” etkinliğine katıldı.

Yeditepe Üniversitesinin İnan Kıraç Salonunda gerçekleşen etkinlikte, yoğun ilgiden dolayı öğrenci ve öğretmenlerin bir kısmı Prof. Dr. Sancar’ı ayakta dinledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ödül almasının tüm Türk milletine çok büyük moral olduğunu anlattı.

Dalan, "Ben Prof. Dr. Aziz Sancar’ı sadece Nobel aldığı için değil, 'Türk milleti yapamaz, edemez' denildiği zamanlarda Türk milletine ışık yaktığı için de tebrik ediyorum, gönülden alkışlıyorum." dedi.

- "Nobel her şey değildir"

Prof. Dr. Aziz Sancar da Türkiye’de pop star muamelesi gördüğünü belirterek, "Pop starları da bilmiyorum. Hanıma soruyorum 'Kim var diye?' O da 'Tom Cruise' dedi. Ben de Tom Cruise gibi oldum galiba” dedi.

Türkiye'den ve dünyadan çok büyük ilgi gördüğüne değinen Sancar, kendisini en çok duygulandıran ödülün İsveç’teki Türk işçilerden aldığı plaket olduğunu belirterek, "Benim de pasaportumda işçi yazıyor. Ben de bir bilim işçisiyim." dedi.

Prof. Dr. Sancar, kendisine Nobel kazandıran çalışmaların 30 yıldan fazladır ders kitaplarında olduğunu ve bunların Çin’den İngiltere’ye kadar bilindiğini vurgulayarak, Türk milletinin bunlardan uzun süre habersiz olduğunu belirtti.

Bilim yapmak isteyenlere neler tavsiye edeceği sorusu üzerine Prof. Dr. Sancar, "Nobel her şey değildir. Eğer memleketinize, insanlığa hizmet ediyorsanız bu size yeter. İnsan Nobel için çalışmaz, yaptığının en iyisini yapmak için çalışır. Ben çok çalıştım. Orta zekalı bir insanım ama günde 18-20 saat çalıştım. Laboratuvarda yattım çoğu gece. Başarının kaynağı zekadan daha fazla çalışmaktır." diye konuştu.

Nobel ödülünü almak için İsveç’te bulunduğu sürede yaşadıklarını da anlatan Sancar, ödülü hak ettiğini kanıtlamak için verdiği dersin hayatındaki en önemli anlardan biri olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sancar, "Ben 69 yaşındayım. Diğer gelen misafirler benden daha yaşlıydı, sadece bir tanesi benden bir yaş gençti. Tabii zor oluyor, bir hafta koşuşturuyorsun, bir sürü faaliyet var. Son gün ödül töreninde arkada kraliyet ailesini beklerken uyuya kalmışım." dedi.

Aziz Sancar, gençler için büyük bir heyecan ve ilham kaynağı olmasının kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayarak bundan sonra da ilham kaynağı olmaya çalışacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar