Polonya'dan Ukrayna'ya soykırım iddiası

- Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi lideri Kaczynski: - "11 Temmuz 1943’te Volhinya’da Polonya nüfusuna karşı soykırım operasyonu başlatılmıştır"

Google Haberlere Abone ol
Polonya'dan Ukrayna'ya soykırım iddiası

VİLNİUS (AA) - Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, İkinci Dünya Savaşı sırasında 11 Temmuz 1943'te Volhinya ve Doğu Galiçya bölgesinde yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Polonya haber ajansı PAP'a göre, başkent Varşova'da, Volhinya'da hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine Kaczynski'nin yanı sıra Polonya Başbakanı Beata Szydlo, Savunma Bakanı Antoni Macierewicz ve Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sırasında Ukrayna İsyancılar Ordusu'nun (UPA) masum insanları öldürmeye niyet ettiğini ifade eden Kaczynski, "11 Temmuz 1943’te Volhinya’da Polonya nüfusuna karşı soykırım operasyonu başlatılmıştır." dedi.

O dönem yaşanan olaylarda bazı Ukraynalıların Polonyalıları savunduğunu söyleyen Kaczynski, onları unutamadıklarını ve rahmetle andıklarını bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun bir kaç gün önce Varşova'da Volhinya trajedisinin kurbanlarını andığını hatırlatan Kaczynski, "İyi bir başlangıç olduğunu umuyorum. Bugün Ukrayna’yı savunan kahramanların Polonyalıları savunan Ukraynalılardan örnek almasını arzu ederim." diye konuştu.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 11 Temmuz 1943'te Volhinya ve Doğu Galiçya bölgesinde Ukrayna ve Polonya arasında çatışmalar yaşanmıştı. Polonya yetkilileri ve tarihçileri, yaşanan olayları "soykırım" olarak görüyor.

Yorumlar