"PKK ana gövde, PYD bunun parçası"

- Uluslararası Af Örgütünün raporlarına göre, Suriye'de Kürt kökenlilerin oluşturduğu bazı yapıları baskılarla bölgeden uzaklaştıran ve binlerce insanı göçe zorlayarak yerinden eden terör örgütü PYD'nin, PKK ile ortaklığı ve bu ortaklığa rağmen ABD ve Batılı devletlerce desteklenmesi, Fırat Kalkanı Harekatı ile yeniden gündeme geldi - Türkiye'de yakalanan teröristlerden bazıları, ifadelerinde Sur'daki operasyon sürecinde PYD yönetiminin kararıyla PKK'ya destek için Türkiye'ye gönderildiklerini itiraf ederek iki örgütün birlikteliğini ortaya koydu - Ceylanpınar Belediye Başkanı Atilla: - "Bunların üst yönetimi, eğitimleri, stratejileri, hedefleri aynı, hepsi bir. Sadece bunların baronları işini daha iyi yapabilmek için farklı isimler kullanıyor. PKK ve PYD'nin aynı olmadığına sağır sultan bile inanmaz" - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan: - "Türkiye'de PKK, Suriye'de PYD aynı işlevi görüyor" - ARAP-DER Genel Başkanı Kırboğa: - "PKK ana gövdedir, İran'da PJAK olarak faaliyet gösterir, Suriye'de ise PYD olarak anılır"

Google Haberlere Abone ol
"PKK ana gövde, PYD bunun parçası"

ŞANLIURFA (AA) - YASİN DİKME - Suriye'de, Kürt kökenlilerin oluşturduğu bazı yapıları baskılarla bölgeden uzaklaştıran ve binlerce insanı göçe zorlayarak yerinden ettiği Uluslararası Af Örgütünün raporlarına yansıyan PYD'nin, terör örgütü PKK ile ortaklığını ispatlayan delillere rağmen ABD ve bazı Avrupa ilkelerince desteklenmesi, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından yeniden gündeme geldi.

PKK'nın, örgüt mensuplarını PYD saflarında savaşması için Suriye'ye yolladığı, PYD kamplarında eğitim alan teröristlerin PKK'ya destek amacıyla Türkiye'ye geçtikleri, daha önce yakalanan örgüt mensuplarının ifadeleriyle de ortaya çıkması dikkati çekmişti.

- Teröristlerin ifadeleri ortaklığı kanıtlıyor

Şanlıurfa'da 3 Mart'ta sınırı geçmeye çalışırken yakalanan PYD/YPG'li keskin nişancılar, ifadelerinde PKK ile PYD arasındaki ilişkiyi anlattı.

Terörist Mesut C, ifadesinde PYD yönetiminin kararıyla PKK'ya destek için Diyarbakır'ın Sur ilçesine keskin nişancı olarak gönderildiğini, PYD yönetiminin PKK'ya destek için özellikle keskin nişancı eğitimi almış kişileri Türkiye'ye gönderdiğine dikkati çekti.

"Tirej" kod adlı terörist Abdurrahman P. de 2014'te terör örgütüne katıldığını, ardından keskin nişancı eğitimi için Kandil'e gittiğini ve PYD/YPG saflarında savaşmak amacıyla Kobani'ye geçtiğini söyledi.

Terörist Abdurrahman P. ise PKK'nın Sur ve Nusaybin'de çatışmak için PYD/YPG'den keskin nişancı talebinde bulunduğunu itiraf etti.

Ceylanpınar'da 10 Ocak'ta sınırı geçmeye çalışırken yakalanan PYD'li "Andok Agir" kod adlı Mehmet Ali B. (21) ve "Dijvar" kod adlı Gıyasettin K. (19), jandarmadaki ifadelerinde Nusaybin'e PKK'ya destek için gittiklerini kaydetti.

Akçakale'nin Yazlıca bölgesinde 24 Şubat'ta sınırı geçmeye çalışırken yakalanan PYD'li Cahit O, PKK'ya yardım için Sur'a gitmeye çalıştığını itiraf etti. Terör örgütü üyesinin verdiği ifade doğrultusunda Akçakale merkezde yakalanan "Acec" kod adlı Muhammed H'nin PKK/PYD'nin bölge kuryeliğini yaptığı öğrenilmişti.

- Bilinen fakat görmezden gelinen bir ortaklık

Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla, yaptığı açıklamada, terör örgütleri PKK ve PYD'nin sadece isimlerinin farklı, aslında her yönüyle aynı olduklarını söyledi.

Suriye'de örgütlenen ve belli güçler tarafından meşru gösterilmeye çalışılan PYD'nin kamplarında da terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğunu anlatan Atilla, iki örgütün de aynı üst akıl tarafından yönetildiğini vurguladı.

Atilla, PKK ve Suriye'deki uzantısı PYD'yi ayırmanın mümkün olamayacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"PYD'nin kurucusu Fehman Hüseyin, yıllarca PKK saflarında eğitim görüp savaşmış ve daha sonra Abdullah Öcalan'ın talimatıyla PYD'yi kurmuştur. Her iki örgütün kamplarında ve kıyafetlerinde Öcalan'ın resimleri mevcut. Sınırımızda yakalanan PYD'liler de PKK kamplarında eğitim aldıklarını ve oradan aldıkları emirle Suriye'ye geçtiklerini itiraf ediyor zaten. Bunların üst yönetimi, eğitimleri, stratejileri, hedefleri aynı, hepsi bir. Sadece bunların baronları işini daha iyi yapabilmek için farklı isimler kullanıyor.

Şimdi PYD'nin PKK bağlantısı iyice anlaşılınca Suriye'de farklı bir isimde yapılanmaya gidiyorlar, bunlar hep hedef şaşırtmadır. Hatta DAEŞ bile bunlarla aynı amaca hizmet ediyor, bunların patronları PYD'yi şirin gösterebilmek için ona hizmet eden cani DAEŞ'i ortaya sürdü. Örneğin, bizim Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn, ÖSO'nun kontrolündeydi, DAEŞ gelip burayı aldı. Bir gün sonra PYD, tek kurşun atmadan burayı ele geçirdi. Bu teröristlerin hepsi aynı, aralarında zerre fark yok. PKK ve PYD'nin aynı olmadığına sağır sultan bile inanmaz."

- "Kimse inkar edemez"

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan da PKK ve PYD terör örgütlerinin birbirinin devamı gibi olduğunu anlattı.

İki örgüt arasında şekilsel olarak küçük farklılıklar gösterilmeye çalışılsa da her ikisinin aynı amaca hizmet ettiğine dikkati çeken Bozoğlan, "Türkiye'de yaşanan terör olayları ve Suriye'nin kuzey bölgesinde yaşanan zulüm, aynı ortak aklın ürünü. Türkiye'de PKK, Suriye'de ise PYD aynı işlevi görüyor. Bölgede maalesef bunlar yüzünden ciddi sıkıntılar yaşanıyor, terör örgütleriyle barış ve huzur sağlanamaz. PKK ve PYD arasındaki bağlantıyı kimse inkar edemez, şekilsel olarak bazı ufak farklılıkları olsa da kamuflajın bir önemi yok, önemli olan kafa yapısıdır." diye konuştu.

Araplar Yardımlaşma Derneği (ARAP-DER) Genel Başkanı Şükrü Kırboğa da PKK ve PYD'nin aslında aynı örgüt olduğunu ve bu konunun tartışılmasının bile yersiz olduğunu söyledi.

Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) kentinde PYD ve DAEŞ arasındaki çatışmalarda ölenlerin büyük bölümünün Türkiye vatandaşı olduğuna işaret eden Kırboğa, bunların PKK kamplarında eğitim aldığını anımsattı.

Kırboğa, tüm dünyanın bu iki terör örgütünün aynı yapıya hizmet ettiğini bildiğini vurgulayarak, şu tespitlerde bulundu:

"PKK ana gövdedir, İran'da PJAK olarak faaliyet gösterir, Suriye'de ise PYD olarak anılır. Bütün bu örgütlenmelerin alt silahlı grupları vardır. YPJ gibi ama ana damar yine PKK'dır. Aynı hedefe hizmet eder, aynı şer güçler tarafından desteklenirler, ellerindeki silahlar aynı, üniformaları, aynı eğitimi görüyorlar. Batı ve ABD, bu yetiştirdiği örgütü dünya terör listesinde gösterip algı üretmektedir. Suriye ve Batı, terör listesine koyduğu örgütle çalışmalarının kendileriyle çelişecek olması nedeniyle PKK içindeki militan kadrosunu PYD gibi bir isim altında toplayıp Suriye'de savaştırmaktadır. İkisinin aynı olduğunu bizzat ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve ABD'li Senatör Lindsey Graham söylüyor.

ABD Savunma Bakanı bile PYD'nin, PKK ile aynı olduğunu itiraf etmişti. Gel gör ki bunlar insanın aklıyla adeta dalga geçip, bu iki vahşi örgütün farklı olduğu imajını vermeye çalışıyorlar."

Yorumlar