Peşmerge'nin Musul'un doğusundaki ilerleyişi

- IKBY'deki Peşmerge güçleri terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin doğusunda önemli ilerleme sağladı - Hazır Cephesi Peşmerge Komutanı Teyfur: - "Hazır bölgesi, Musul'un güneyine düşen Mahmur ilçesi için de oldukça önemli bir geçiş güzergahıdır. Bu yüzden buranın kontrol altına alınması muhtemel bir savaşın kaderini etkileyecektir" - Peşmerge Bakanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler Komutanı Hejar: - "Cepheden kaçan militanlara iki seçenek sunuluyor. Biri kurşuna dizilmek, ikinci ise intihar eylemcisi olmak"

Google Haberlere Abone ol
Peşmerge'nin Musul'un doğusundaki ilerleyişi

MUSUL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Peşmerge güçleri, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin doğusunda son bir haftada önemli ilerleme kaydetti.

Musul'un doğusunda ilerleyişini sürdüren Peşmerge güçleri, stratejik konumdaki "Büyük Zap Suyu"nun öte yanına geçerek bölgede tam hakimiyet kurdu ve Musul kent merkezinin girişinde yer alan Hristiyan Hamdaniyye kasabasıyla aralarındaki mesafeyi 8 kilometreye kadar düşürdü.

Erbil kentinin güvenliği için hayati önemi bulunan ve Musul'un doğusu olarak bilinen "Hazır bölgesi"nin büyük bölümü Peşmerge güçlerinin kontrolüne geçerken, DAEŞ ise sadece bombalı araçlarla saldırıya geçip, kaybettikleri yerleri tekrar almaya çalışıyor. DAEŞ militanları daha çok geceleri intihar saldırısı düzenliyor, gündüz ise ellerinde tuttukları köylerin altında tünel kazıyor. Nitekim ele geçirilen birçok köyün altında bazen 100 metre uzunluğunda tüneller ortaya çıkıyor. Militanlar, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının hedefi olmamak için bu tünellerde gizleniyor.

Hazır Cephesi Peşmerge Komutanı Arif Teyfur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ'e karşı başlattıkları son saldırıların, olası bir "Musul'u kurtarma operasyonu"nda daha hazırlıklı olmak ve savaş üstünlüğünü korumak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Teyfur, kentin doğu girişindeki Hamdaniyye kasabasına kadar ilerlemeleriyle ilgili olarak, "Burayı almaya yönelik henüz bir planımız yok, ancak böyle bir durumda oraya yönelmemiz Musul'u kurtarma operasyonun tamamen başladığı anlamı taşır." dedi.

- Savaşın kaderini etkileyecek bölge

Erbil kent merkezine çok yakın olduğu için Hazır bölgesindeki güçlerini her zaman artırmayı hedeflediklerini söyleyen Teyfur, "Bu bölge Musul'un güneyine düşen Mahmur ilçesi için de oldukça önemli bir geçiş güzergahıdır. Bu yüzden buranın kontrol altına alınması muhtemel bir savaşın kaderini etkileyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Peşmerge komutanı, DAEŞ'in bölgenin büyük kısmını eline tuttuğu iki yıl öncesi ile bugünkü durumun farkını ise şöyle anlattı:

"DAEŞ, 2014 yılında mevzilerimize saldırırken ortalama 300 militanla geliyordu. Ancak şimdiki saldırılarda bu sayı oldukça az ve yaklaşık 25 militanla sınırlı. Teröristler çatışmaya girmek yerine daha çok bomba yüklü araçlarla intihar eylemleri düzenliyor."

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un DAEŞ'in eline geçmesiyle birlikte birçok ABD yapımı silaha da el konulduğunu hatırlatan Teyfur, "Çatışmalarda elimize geçen silahlara baktığımız zaman iki yıl önceki silahlarla hemen hemen aynısı ve hiç yeni silah görmüyoruz. Nitekim ellerindeki araçları çelik demirlerle modifiye edip, güçlerimizin kazdığı hendekleri geçebilmek için çeşitli yeni aletleri ürettiklerini fark ettik." diye konuştu.

- DAEŞ mevzileriyle mesafe sadece 700 metre

Öte yandan Peşmerge Bakanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler (Zerevani) Komutanı Albay Seyit Hejar da Musul'un doğusunda DAEŞ'e en yakın mevzilerinin sadece 700 metre mesafede olduğunu belirtti.

DAEŞ militanlarının Musul ovasında daha çok geceleri bomba yüklü araçla intihar eylemi gerçekleştirdiklerini kaydeden Hejar, "Çatışma sırasında kaçıp tuttukları bölgeleri bırakan militanlar, üstleri tarafından cezalandırılıyor. Cepheden kaçan militanlara iki seçenek sunuluyor. Biri kurşuna dizilmek, diğeri ise intihar eylemcisi olmak." ifadelerini kullandı.

Hejar, militanların başka alternatifi olmadığı için intihar saldırısı düzenlediklerini belirtirken, "Eylemden vazgeçip, dönerse kurşuna dizileceğini biliyor. Bu yüzden tek çare kendini patlatmak veya imkan bulursa teslim olmak ki o da çok nadir bir durumdur." diye konuştu.







Yorumlar