Peru'da devlet başkanı seçimi

- Seçimin bugün yapılan ikinci turunda 23 milyon Perulunun sandık başına gitmesi bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Peru'da devlet başkanı seçimi

LİMA (AA) - Peru'da 18 Nisan'da düzenlenen devlet başkanı seçiminin ikinci turu yapılıyor.

Adaylardan eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin ve Pedro Pablo Kuczynski'nin başa baş yarıştığı seçimde halk, devlet başkanını seçmek için sandık başına gidiyor.

Keiko Fujimori'nin yüzde 39,81 oy aldığı seçimin ilk turunda, oyların yüzde 20,98'ini Pedro Pablo Kuczynski, yüzde 18,85'ini Veronika Mendoza, yüzde 6,97'sini Alfredo Barnechea ve yüzde 5,82'sini de Alan Garcia almıştı.

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala'nın yerine gelecek ismi belirlemek için nisan ayında yapılan seçimin ilk turunda adaylardan hiçbirinin yüzde 50 barajını aşamaması üzerine, seçimin bugün düzenlenen ikinci turunda 23 milyon Perulunun oy kullanması bekleniyor.

Peru’da devlet başkanı seçimi beş yılda bir yapılıyor. Seçimde devlet başkanının yanı sıra iki başkan yardımcısı ve 130 milletvekili belirleniyor.

Güney Amerika ülkelerinden Peru'da devlet başkanı seçiminin ilk turu öncesinde Fujimori'nin adaylığı protesto edilmişti. Başkent Lima'da, ellerinde "Bir Fujimori daha istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 2 bin 500 kişi, Fujimori'nin devlet başkanı adaylığına karşı çıkmıştı.

Muhalefet partileri de seçmenlere hediye dağıtarak oy satın aldığını öne sürdükleri Fujimori'nin seçimlerden men edilmesini talep etmişti.

Fujimori'nin babası Alberto Fujimori, rüşvet almakla suçlanması üzerine 2000 yılında Peru'dan kaçmış, 2007'de Şili'de yakalanarak ülkesine iade edilmişti. Fujimori, iktidarda olduğu 1990-2000 yıllarında 25 kişinin ölüm emrini vermekten 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2009'da da zimmetine para geçirmekten 7,5 yıl, rüşvetten 6 yıl hapis cezası verilen Fujimori, geçen yıl da başka bir davada, 2000 yılındaki seçim kampanyasında devlet fonlarından 40 milyon doları rakiplerini karalamaları için gazetelere vermekten suçlu bulunarak 8 yıl hapse ve 1 milyon dolar para cezasına mahkum edilmişti.


Yorumlar