Paris’te Ortadoğu konferansı

- ABD Dışişleri Bakanı Kerry: "İsrail ve Filistin’in yeniden müzakere masasına gelmesi için her türlü yardımı yapmaya hazırım"

Google Haberlere Abone ol
Paris’te Ortadoğu konferansı

BRÜKSEL (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistin’in yeniden müzakere masasına gelmeleri için her türlü yardımı ve işbirliği yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Brüksel’deki NATO karargahında yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Kerry, Fransa’nın girişimiyle İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerini başlatmak amacıyla 3 Haziran’da Paris’te düzenlenecek toplantıya katılacağını teyit etti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kerry, "Tarafların masaya getirilmesini cesaretlendirmek konusunda kesinlikle yardımcı ve işbirliği içinde olacağım. Fransa, Mısır ve Arap toplumu ile birlikte çalışacağım. İyi niyetle, uluslararası camianın diğer üyeleriyle tarafları yeniden masaya getirerek, bölgeye barış ve istikrar getirecek nihai anlaşmanın yolunu bulmak için çalışacağız.’’ dedi.

Kerry, Ortadoğu barış sürecinin başarı ile sonuçlanmasının ABD Başkanı Barack Obama ve kendisini öncelikli hedeflerinden birisi olduğunu sözlerine ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, geçen hafta yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de katılabileceği uygun bir gün bulmak için 30 Mayıs’taki toplantıyı ertelediklerini söylemişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla 30 Mayıs’ta Paris’te düzenlenmesi öngörülen uluslararası konferansın 3 Haziran’da gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

Bakanlar düzeyinde gerçekleşecek konferansa İsrail ve Filistin sorununun çözümü için oluşturulan Ortadoğu Dörtlüsü (AB, BM, Rusya ve ABD’nin) temsilcileri ile bazı Avrupa ve Arap ülkeleri katılacak.

Konferansta, iki devletli çözüm için tarafları bir araya getirmenin yollarının araştırılacak. İsrail ve Filistin temsilcileri, Paris’teki bu toplantıya katılmayacak.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in 1967 sınırlarını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle nisan 2014'te durmuştu.

Yorumlar