Paris Havacılık Fuarı

- TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Kotil: - "HÜRKUŞ aralık ayı itibarıyla seri üretime geçiyor. Ayda 2 tane üreteceğiz ama bunun 3'e, daha sonra da 4'e çıkma ihtimali var"

Google Haberlere Abone ol
Paris Havacılık Fuarı

PARİS (AA) - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, HÜRKUŞ'un aralık ayı itibarıyla seri üretime geçtiğini belirterek, "Ayda 2 tane üreteceğiz ama bunun 3'e, daha sonra da 4'e çıkma ihtimali var." dedi.

Türkiye'nin havacılık ile ilgili en önemli firmalarından ROKETSAN ve TUSAŞ/TAI, Paris yakınlarındaki Le Bourget Havaalanı'nda bu yıl 52'ncisi düzenlenen Paris Havacılık Fuarı'na katıldı.

TUSAŞ/TAI Genel Müdürü Temel Kotil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında ilk kez tanıtılan hafif saldırı özelliğine sahip askeri eğitim uçağı HÜRKUŞ'un gösterisinin fuarda olacağını bildirdi.

HÜRKUŞ'a yurt dışından da talep olduğunu ancak öncelikle Türkiye’nin ihtiyaçlarını gidermek istediklerini ifade eden Kotil, "HÜRKUŞ aralık ayı itibarıyla seri üretime geçiyor. Ayda 2 tane üreteceğiz ama bunun 3'e, daha sonra da 4'e çıkma ihtimali var. Talep bu kadar yüksek. Bir de Filipinler’den başlayarak Brezilya’ya, Arjantin’e kadar talep var." ifadelerini kullandı.


- İlk uçuş 2023'te


Temel Kotil, milli muharebe uçağının dünyanın en iyi savaş uçağı olacağını, Türkiye’yi ve dost ülkeleri koruyacağını ifade ederek, İngiliz bir firma ile anlaşma imzaladıklarını ve çalışmalara başladıklarını anlattı.

Kotil, söz konusu uçağın ilk uçuşunu 2023’te yapacağını, ardından seri üretime geçeceklerini ve 2029’da uçağın filoya katılacağını bildirdi.

Genel maksat helikopteri olan T625'in tamamıyla Türk tasarımı olduğunu ve Türkiye'nin böyle bir ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Kotil, ANKA ile ilgili testlerin bittiğini ve Elazığ’da Türkiye’nin savunmasına çalıştığını söyledi.

Kotil, fuarda, ANKA'nın gösterisi olacağını da söyledi.


- "SOM-J füzesinin F35 platformuna uygun bir versiyonu tasarlanmakta"


ROKETSAN Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Hüdai Özdamar da TSK'nın roket ve füze ihtiyacını karşılamanın temel misyonları olduğunu belirterek, birçok taktik füze ve güdümlü sistemlerine sahip oldukların anlattı.

İnsansız hava aracından fırlatılan mini akıllı mühimmat ve savaş uçaklarında kullanılan 250 kilometre menzilli bir füze olan SOM-J'yi fuara getirdiklerini ifade eden Özdamar, Türkiye'nin F35 kullanıcı ülkelerden biri olması nedeniyle SOM-J füzesinin F35 platformuna uygun bir versiyonunun tasarlanmakta olduğunu ve ileri bir süreçte ilk atışlarını gerçekleştireceklerini kaydetti.

Verilen bilgiye göre, ilk 4 gününde sektördeki profesyonellerin ziyaret edebileceği Paris Havacılık Fuarı, 23-25 Haziran'da ise amatör havacılık tutkunlarına kapılarını açacak.

Yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuar, alıcı ve satıcıları buluşturmanın yanı sıra, şirketlerin ürettiği uçak, helikopter ve planörlerle düzenlenecek gösteri uçuşları ile renkli görüntülere de sahne oluyor.

Yorumlar