Papa Franciscus'un Gürcistan ziyareti

- Cumhurbaşkanı Margvelaşvili'nin daveti üzerine ülkeye gelen Papa, resmi törenle karşılandı - Ortodoks kilisesini de ziyaret eden Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, bir grup Ortodoks tarafından protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
Papa Franciscus'un Gürcistan ziyareti

TİFLİS (AA) - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Cumhurbaşkanı Giorgi Mergvelaşvili'nin daveti üzerine Gürcistan'a geldi.

Papa Franciscus'u Tiflis Şota Rustaveli Uluslararası Havalimanı'nda Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Mergvelaşvili, Parlamento Başkanı Davit Usupaşvili ve Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia, resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayının karşısında düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Mergvelaşvili, "Vatikan'ın, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine somut destek" olarak nitelediği ziyaretinden dolayı Papa Franciscus'a teşekkür etti.

Mergvelaşvili, ülkesinin Rusya ile yaşadığı anlaşmazlığa değinerek, "Bulunduğumuz noktadan 40 kilometre uzaklıkta siviller, akrabalar ve komşular arasındaki insani ilişkileri engelleyen tel örgüler var. Siviller her gün şiddet, insan kaçırma, cinayet ve hakaretlerle karşı karşıya. Tüm bunlara rağmen biz çatışmayı değil, ülkemizdeki işgali barış yoluyla sona erdirmenin yollarını arıyoruz." diye konuştu.

Vatikan ile Gürcistan arasındaki tarihi ve kültürel ilişkilerin derinliğine dikkati çeken Giorgi Mergvelaşvili, zengin Hristiyan kültürüne sahip ülkesinin Vatikan ile ilişkilerinin köklü geçmişe dayandığını ifade etti.

Papa Franciscus da davetinden dolayı Cumhurbaşkanı Mergvelaşvili'ye teşekkür ederek, farklı kültür ve medeniyetlerin karşılıklı saygı içinde yaşandığı Gürcistan'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Gürcistan'ın bağımsızlığının ardından yaşadığı gelişmeler ve kalkınmanın kayda değer olduğunu belirten Papa Franciscus, bölgedeki anlaşmazlıkların şiddete dönüşmemesi için tüm tarafların barış ve saygı çerçevesinde çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

Mergvelaşvili ile Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir araya gelen Papa Franciscus, basına kapalı toplantının ardından büyükelçilerle görüştü.

- Papa'dan Ortodoks kilisesine ziyaret

Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki programın ardından Tiflis'teki Ortodoks Kilisesi Patrikhanesi'ni de ziyaret eden Papa Franciscus, Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia ile basına kapalı toplantı yaptı. İkili, toplantının ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

İlia, dünyadaki savaş ve terör sorunlarının çözümünde ruhani liderlerin daha etkin rol almaları gerektiğini belirtti.

Papa Franciscus da Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasındaki ilişkilerin gelişmesindeki rolünden dolayı İlia'ya teşekkür etti.

Gürcistan ziyareti kapsamında Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile de patrikhanede bir araya gelen Papa Franciscus, Tiflis'teki Asur-Kaldani Kilisesini de ziyaret etti.

- Papa, Ortodokslar tarafından protesto edildi

Papa Franciscus, Gürcistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı yolunda bir grup Ortodoks tarafından protesto edildi.

Ziyaretin, açıklandığı gibi siyasi değil, dini amaçlı olduğunu iddia eden protestocular, Papa'nın Ortodoks kiliselerine girmesine izin verilmemesi yönünde sloganlar attı.

Papa'nın Gürcistan ziyareti üç gün sürecek.

Yorumlar