Pakistan'dan BMGK'ya Keşmir çağrısı

- Pakistan, BMGK daimi üyelerini, "Cammu Keşmir bölgesindeki şiddet olaylarına son verilmesi için Yeni Delhi yönetimine baskı yapmaya" davet etti

Google Haberlere Abone ol
Pakistan'dan BMGK'ya Keşmir çağrısı

İSLAMABAD (AA) - Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyelerine, "Cammu Keşmir'de iki aydır sürdürdüğü şiddet olaylarına son vermesi için Hindistan'a baskı uygulamaları" çağrısında bulundu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Başbakan Navaz Şerif, ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa liderlerine yazdığı mektupta, "Keşmir'deki şiddet olaylarının uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu" belirtti.

Mektubunda, BMGK daimi üyelerinin duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade eden Şerif, daimi üyelerden "Cammu Keşmir'de iki aydır sürdürdüğü şiddet olaylarına son vermesi için Yeni Delhi'ye baskı uygulamalarını" istedi.

Cammu Keşmir'de güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede 65 gündür devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullanarak müdahale ettiği gösterilerde şimdiye kadar en az 79 Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Bölgedeki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Yorumlar