Pakistan'da ramazan heyecanı

- Çok sayıda etnik unsurun ve kültürün bir arada yaşadığı 180 milyon nüfuslu Pakistan'da ramazanın gelmesiyle oluşan manevi hava tüm ülkede kendini gösteriyor

Google Haberlere Abone ol
Pakistan'da ramazan heyecanı

İSLAMABAD (AA) - Çok sayıda etnik unsurun ve kültürün bir arada yaşadığı 180 milyon nüfuslu Pakistan'da ramazanın gelmesiyle oluşan manevi hava tüm ülkede kendini hissettiriyor.

Pakistan'da ramazan ayının yarın başlaması beklenirken, ilk gün resmi tatil ilan ediliyor. Pazarlar, restoranlar ve diğer eğlence merkezleri bir ay süreyle faaliyetlerini azaltıyor veya durduruyor. Camilerde ve ülke genelinde türbelerde büyük yoğunluk yaşanıyor. Bu yerlerin başında Multan şehrinde bulunan Sufi evliyalarından Zekeriya Bahaddin ile Lahor'da Ebul Hasan Ali Hacveri ve Karaçi'deki Abdullah Şah Gazi türbeleri geliyor.

Ülkede bu ay, kamu ve özel sektörde ramazan mesaisi uygulamasına geçiliyor ve saat üçten sonra çalışmalara son veriliyor. Ramazanın son on gününde ise ülke genelinde tatil ilan ediliyor. Devlet binaları ve büyük camiler ramazanın son günlerinde süslenerek ışıklandırılıyor.

Halk oruç açarken ağır yemekler yerine meyve, yeşil çay, gül suyu ve bir çeşit börek olan "Samosayı" tercih ediyor. İftardan kısa bir süre sonra ise ev halkı cemaatle akşam namazı için bir araya geliyor.

Pakistan'da ramazan, aynı zamanda gelenek ve adetlerin yeniden canlandığı bir ay. Bu ayda akrabalar arasında ziyaretler yoğunlaşırken, iftar ve sahur sofraları komşuların davet edilmesiyle canlandırılıyor.

Ülkede ramazanın anlamına uygun biçimde paylaşma ve dayanışma en üst düzeyde yaşanıyor. Sivil toplum kuruluşları ve zengin iş adamları tarafından sokaklara ve cami avlularına iftar sofraları açılıyor. Bazı yoksul mahallelerde ise kurulan dev kazanlarda "Biryani" denilen etli pilav ve ekmek dağıtılıyor.

- Sahura kadar süren teravih namazları

Pakistan'da cami ve mescitlerin büyük çoğunluğunda teravih namazı hatimle kılınıyor.

Camilerin genelinde ramazanın 15. gününe kadar Kur'an-ı Kerim bir kez hatmediliyor. Kur'an, Kadir gecesine kadar bir kez daha hatmediliyor. Kadir gecesinden sonraki üç ya da dört günde bir hatim daha yapılıyor. 20 rekat kılınan teravih namazlarında Kur'an'ın her gün üçte ya da dörtte birinin okunması nedeniyle teravih namazları sahur vaktine kadar uzuyor.

Teravih namazları için seçilen imam ve müezzinlerin Kur'an'ı ezbere okuyabilen kişiler olmasına dikkat ediliyor. Aynı zamanda, onlarca yeni hafız adayı için ramazan ayı bir fırsat olarak değerlendiriliyor. İmamlar teravih namazının bir kısmını kıldırdıktan sonra imamlığı öğrencisine bırakıyor, böylelikle yeni hafızların cemaatin önünde heyecanını atması ve ilk sınavını vermesi sağlanıyor.

Pakistan, kutsal emanet olarak Hz. Muhammed ve ailesine ait olduğu kabul edilen eşyalara da ev sahipliği yapıyor. Ülkenin tarihi kenti Lahor'da Babürlülerden kalma Padişah Camisi'nde sergilenen Hz. Muhammed ve ailesine ait eşyalar, ramazan ile çok sayıda yerli ve yabancı tarafından ziyaret ediliyor.

Yorumlar