Pakistan heyetinden AA'ya ziyaret

- Keşmir'deki sorunların dile getirilmesi amacıyla Türkiye'ye gelen resmi heyet AA'yı ziyaret etti - Pakistan Ulusal Meclis Üyesi Malik: - "Çok insan yaşamını yitirdi. Sağlık ve yaşam olanakları da yetersiz" - AA Genel Müdür Yardımcısı Mutanoğlu: - "Birleşmiş Milletler bu sorunu çözebilir. BM'nin çaba göstermesini bekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Pakistan heyetinden AA'ya ziyaret

ANKARA (AA) - Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in, Keşmir'deki sorunların dile getirilmesi amacıyla Türkiye'ye gönderdiği resmi heyet AA'yı ziyaret etti.

Pakistan Ulusal Meclis Üyesi ve Pakistan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Pervez Malik, Pakistan Enformasyon, Yayın ve Ulusal Mirastan Sorumlu Siyasi Müsteşarı Muhsin Şah Navaz Ranja ve Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Süheyl Mahmud'un yer aldığı heyeti, Anadolu Ajansı adına AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu ağırladı.

Ziyarette konuşan Malik, AA'ya konuk olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek "Pakistan Başbakanı Sayın Navaz Şerif Keşmir'deki sorunları önemli başkentlere giderek anlatmamızı istedi. Dostumuz Türkiye ile de kalpten kalbe bir ilişkimiz var. Bir tarafta hissedilen acının, diğer tarafta da hissedildiğini biliyoruz." dedi.

Bu ziyaretle Keşmir'de son dönemde yaşananları aktarmak istediklerini belirten Malik, bölgede temel insan haklarının ihlal edildiğini ve gergin durumun çok daha kötüye gittiğini söyledi.

Malik, "Keşmir halkı büyük acılar çekiyor. Çok insan yaşamını yitirdi. Sağlık ve yaşam olanakları yetersiz." diye konuştu.

Türkiye'nin Pakistan'a verdiği desteği her zaman hissettiklerini ifade eden Malik, insan hakları örgütlerinin ve basının Keşmir'e gelerek gün be gün kötüye giden duruma tanık olmalarını istediklerini, uluslararası toplumun bu konunun çözümü için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

- "Keşmir halkı kendi geleceğine karar vermeli"

Ziyarette konuşan Pakistan Enformasyon, Yayın ve Ulusal Mirastan Sorumlu Siyasi Müsteşarı Ranja da Keşmir'de kablolu yayın, internet ve sosyal medya erişiminin engellenmesi nedeniyle basının yaşananları olduğu gibi yansıtamadığına dikkati çekti.

Keşmir sorununun 70 yıllık bir sorun olduğunu hatırlatan Ranja, şimdiye kadar 100 bin kişinin Keşmir'in bağımsızlığı için hayatını kaybettiğini belirtti. Ranja, bölgede binlerce kadının tecavüze uğradığını ifade etti.

Ranja, bölgede 8 Temmuz'da çıkan çatışmalarda, Hizbul Mücahidin'in üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişinin sokağa çıktığını hatırlatarak Hindistan güvenlik güçlerinin cenaze törenine katılanlara biber gazı ve gerçek mermi kullanarak müdahale ettiğini söyledi.

Çatışmaların başladığı 8 Temmuz'dan bu yana yaralananlar arasında çocukların da bulunduğuna işaret eden Ranja, Keşmir'de saçma atan tüfekler kullanıldığını, hastanelere düzenlenen saldırılarda doktorların da hedef alındığını kaydetti.

Ranja, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda çözüm bulunması çağrısında bulunarak Keşmir halkının kendi geleceğine kendisinin karar vermesi gerektiğini belirtti.

- "BM kararları doğrultusunda çözüm aranmalı"

AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu da 5 yıldır devam eden Suriye konusuna çözüm bulunamamasından dolayı Birleşmiş Milletler'in (BM) meşruiyetinin tartışma konusu olduğuna dikkati çekerek "Birleşmiş Milletler bu sorunu çözebilir. BM'nin çaba göstermesini bekliyoruz." diye konuştu. "Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişki kalpten kalbe uzanır." diyen Mutanoğlu, bu konuda da BM kararları doğrultusunda çözüm arayışlarının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Metin Mutanoğlu, AA'nın uluslararası yapılanması ve işleyişi hakkında heyete bilgi verdi.

Mutanoğlu ayrıca heyete AA'nın, uluslararası haber fotoğraf yarışması "Istanbul Photo Awards" ve AA’nın Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan kitaplarını hediye etti.

Yorumlar