(Özel Haber) Gezici mamografi cihazıyla Adanalı kadınlar kansere erken önlem alıyor

Adana Büyükşehir Belediyesinin 2 yıldır hizmet verdiği Gezici Digital Mobil Mamografi Cihazıyla 600 kadın, tetkik yaptırarak meme kanseri olup olmadığını öğrendi. Gezici araç sayesinde 5 kadın, meme kanseri olduğunu öğrenirken Adana Büyükşehir...

Google Haberlere Abone ol
(Özel Haber) Gezici mamografi cihazıyla Adanalı kadınlar kansere erken önlem alıyor

Adana Büyükşehir Belediyesinin 2 yıldır hizmet verdiği Gezici Digital Mobil Mamografi Cihazıyla 600 kadın, tetkik yaptırarak meme kanseri olup olmadığını öğrendi. Gezici araç sayesinde 5 kadın, meme kanseri olduğunu öğrenirken Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı, "Kanser çağın hastalığı. Bizim bu aracı almamızdaki asıl düşünce kırsal bölgede ikamet eden hastaneye ulaşamayan kadınlarımız" diye konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, 3.5 yıllık süreçte donanımlı ambulansları, Gezici Dijital Mamografi Cihazı ve onkoloji hasta nakil ambulansıyla Adanalıların hizmetine koştu. 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle de kırsaldaki 40 yaş üstü kadınların meme kanseri olup olmadıklarını öğrenmek için çalışmalarda bulunan Gezici Digital Mobil Mamografi Cihazıyla 2 yılda toplam 600 kadın tetkik edilirken 5 kadının meme kanseri olduğunu bu araç sayesinde öğrendiği belirtildi. Cihazın dijital özelliği sayesinde çekilen görüntüler anında Ankara’daki belirlenmiş radyologlara gönderilip, dakikalar içerisinde raporlanarak sonuçlar kadınlara iletiliyor.

"Kanser çağın hastalığı"

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı, Seyhan ilçesi 2000 Evler Mahallesi’nde araçlar vatandaşlara hizmet ederken İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın en fazla rağbet gösterdiği çalışmalarımızdan biri dijital gezici mamografimiz. Bilindiği gibi çağımızın hastalığı kanser hastalığı. Özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda 8’inden 1’inde kanser görülme ihtimali var. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli" diye konuştu.

"Öncelik kırsal bölgeler"

Gezici Digital Mobil Mamografi Cihazı’nın öncelikli olarak kırsal bölgelerde yaşayan Adanalılara hizmet verdiğini belirten Karayandı, "Biz bu düşünceden yola çıkarak gezici bir mamografi cihazı temin ettik. Özellikle kırsalda yaşayan insanlarımız hastaneye ulaşır bu hizmeti almaya güçlük çekiyor. Bizim amacımız taşrada özellikle hastaneye ulaşmada zorluk çeken bayanlara mamografi çekerek meme kanserinin erken teşhisinde bir nebze olsun yardımcı olmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"600 hasta tetkik edildi"

Uzman Aile Terapisti Dr. Erol Özer de cihazın günlük 20 mamografi çekme kapasitesi olduğunu belirterek, "Yaklaşık 600 hastamıza hizmet verdik. Bu hastaların sonuçları halk sağlığı aracılığıyla Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu radyologlar tarafından okundu. 5 tane hastamızda şüpheli sonuç tespit edildi. O hastalar aile hekimliği vasıtasıyla bilgilendirilerek genel cerrahi ve onkoloji bölümlerine sevkleri yapıldı" dedi.

Dr. Erol Özer, mamografinin kadın personeller tarafından çekildiğini ve ortalama 20 dakika sürdüğünü sözlerine ekledi.

Mamografi çektiren Hüsniye Kara isimli kadın, uygulamayı çok beğendiğini ilk defa gelip tetkik yaptırdığını herhangi bir olumsuzluğu olmadığını öğrendiğini belirtti.

Yorumlar