Özbekistan'daki Angren-Pap demiryolu

- Çin Devlet Başkanı Şi ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov, Kamçık dağ geçidine yapılan tünelden ilk trenin geçmesi için düğmeye bastı

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan'daki Angren-Pap demiryolu

TAŞKENT (AA) - Özbekistan'da 10 milyon insanın yaşadığı Fergana Vadisi'ni Kamçık dağ geçidi üzerinden ülkenin diğer bölgelerine bağlayan Angren-Pap demiryolu kullanıma açıldı.

Çin'in "China Railways Tunnel Group" şirketiyle işbirliği içinde deniz seviyesinden 2 bin 200 metre yükseklikteki Kamçık yüksek dağ geçidine inşa edilen tünelden ilk trenin geçmesi için tören düzenlendi.

Canlı yayınla Taşkent'ten törene bağlanan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, demiryolundan ilk trenin geçmesi için düğmeye bastı.

Özbekistan Demiryolları İşletmesi, Çinli yetkililer ve demiryolu çalışanlarının yanı sıra çok sayıda gazetecinin bindiği yolcu treni, ilk seferinde 19,2 kilometrelik tünelden geçti. 123 kilometre uzunluğundaki Angren-Pap demiryolu, 1 milyar 680 milyon dolara mal oldu ve 2 yılda tamamlandı.

Ülkenin doğusunda yaklaşık 10 milyon insanın yaşadığı Fergana Vadisi'ni diğer bölgelere bağlayan Angren-Pap Demiryolu projesinin finansmanında Özbekistan Demiryolları İşletmesi, Özbekistan ve Kalkınma Fonu'nun yanı sıra uluslararası finans kurumlarının sağladığı krediler kullanıldı.

Çin ile Avrupa'nın Orta Asya üzerinden bağlanmasında önemli bir güzergah olan demiryolunun faaliyete geçmesiyle, Özbekistan'ın Fergana Vadisi ve ülkenin diğer bölgeleri arasındaki demiryolu taşımacılığı için Tacikistan topraklarının kullanılmasına ihtiyaç duyulmayacak.

Yorumlar