Özbekistan'da 1. Uluslararası Meyve-Sebze Ürünleri Fuarı başladı

- Fuarda, ülkede üretilen meyve-sebze ürünleri görücüye çıkarıldı - Hükûmet, 2020 yılına kadar meyve-sebze üretimini 2 kat arttırarak 32 milyon tona çıkarmayı hedefliyor

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan'da 1. Uluslararası Meyve-Sebze Ürünleri Fuarı başladı

TAŞKENT (AA) - Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 1. Uluslararası Meyve-Sebze Ürünleri Fuarı başladı. Meyve-sebze ürünlerinin ihracatının artırılması amacıyla hükûmet tarafından bu yıl ilk defa organize edilen fuara, meyve-sebze üretimi yapan ve işleyen çok sayıda işletme ve şirket katılıyor.

Ülke genelinde üretilen meyve ve sebzelerin sergilendiği fuarda, 20'den fazla ülkeden gelen çok sayıda iş adamı ve işletme temsilcisi de hazır bulundu. Fuarda, yaş meyve-sebze ürünlerinin yanı sıra, kurutulmuş ürünler ile bu ürünlerden elde edilen meyve suları da sergileniyor.

Fuar kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Özbekistan Başbakanı Şavkat Mirziyoyev, hükûmetin meyve-sebze ürünleri ihracatına çok önem verdiğini hatırlatarak, bu çerçevede 5 yıl içerisinde üretimin 2 kat arttırılmasının hedeflendiğini belirtti. Ülkede halen 16 milyon ton meyve-sebze üretildiğini belirten Mirziyoyev, 2020 yılına kadar üretimin 32 milyon tona çıkarılmasının amaçlandığını vurguladı.

Mirziyoyev, halen ülke genelinde meyve ve sebze üretimi gerçekleştiren 160 binden fazla tarım işletmesinin bulunduğunu dile getirirken, bankalar tarafından bu işletmelerin desteklenmesi ve geliştirilmesi için yıllık yüzde 5 faizle imtiyazlı kredi sağlandığını belirtti. Mirziyoyev, ayrıca meyve-sebze ürünlerini muhafaza amacıyla 800 bin ton toplam kapasiteye sahip çok sayıda soğuk hava deposunun kurulduğunu anımsatarak, bu yıl sonuna kadar yeni yatırımlarla kapasitenin 100 bin ton artırılmasının planlandığını ifade etti.

Açılışın ardından Başbakan Mirziyoyev ve üst düzey yabancı ülke temsilcileri fuar alanını gezerek, incelemelerde bulundu. Fuara katılmak üzere Taşkent'te bulunan Rusya Tarım Bakanı Yardımcısı Sergey Levin ve beraberindeki heyet de fuarı gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı.

Katılımcılar fuar kapsamında Taşkent yakınlarındaki tarım işletmelerini de ziyaret ederek, meyve ve sebze üretimini yerinde inceleyecek. 16 Temmuz'a kadar devam edecek fuar süresince çok sayıda ihracat anlaşması ve kontratın imzalanması öngörülüyor.

Daha önce yoğunluklu olarak, başta Rusya olmak üzere eski Sovyet ülkelerine meyve-sebze ürünleri ihraç eden Özbekistan, son yıllarda ihracat pazarını daha da genişleterek, İskandinav ülkeleri, Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerini de müşteri listesine aldı. Üzüm, nar, kiraz, kavun, karpuz, kayısı, şeftali, erik, elma, domates, soğan, lahana başta olmak Özbekistan'da üretilen tarım ürünleri bu ülkelerde büyük rağbet görüyor.

Özbekistan'da geçen sene yüzde 6,7 artışla 16 milyon ton meyve ve sebze üretilirken, bunun dörtte biri ihraç edildi.

Yorumlar