Özbekistan, yılın 9 ayında yüzde 7,8 büyüdü

TAŞKENT (AA) - Özbekistan ekonomisi, yılın 9 ayında yüzde 7,8 büyüdü. Geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu...

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan, yılın 9 ayında yüzde 7,8 büyüdü

TAŞKENT (AA) - Özbekistan ekonomisi, yılın 9 ayında yüzde 7,8 büyüdü.

Geçici Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında, bu dönemde ülke ekonomisinin yüzde 7,8 büyüdüğü açıklandı.

Bakanlar Kurulu açıklamasında, bu dönemde sanayinin geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 7,2, tarım sektörünün yüzde 6,4, inşaatın yüzde 15, perakende mal dönüşümünün yüzde 14,2 ve hizmetler sektörünün yüzde 12,4 artış kaydettiği bildirildi.

Bu dönemde aylık maaşların yüzde 12,4, emeklilik maaşı ve sosyal ödemelerin ise yüzde 15 oranında arttığı belirtilen açıklamada, yılın 9 ayında devlet bütçesinin milli gelire oranla yüzde 0,1 fazla verdiği, enflasyon oranının ise öngörülen parametreleri aşmadığı kaydedildi.

Hükumetin ekonominin öncü sektörlerinin modernizasyonu ve küresel mali krize karşı mücadele programı kapsamında, 100'den fazla büyük işletmenin faaliyete açıldığı, yıl sonuna kadar ayrıca 64 işletmenin faaliyete geçmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Açıklamada, küresel ekonominin büyümesinin giderek yavaşladığı ve dünya piyasasındaki olumsuz konjonktüre karşın ilk Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un öncülüğünde gerçekleştirilen modernizasyon, reformlar ve kalkınma stratejisinin hayata geçirilmesi sonucu ülkedeki makroekonomik dengenin korunduğu ve ekonominin hızla büyümeye devam ettiği belirtildi.

Özbekistan'da, geçen yıl ülke ekonomisi yüzde 8, sanayi üretimi yüzde 8, tarım sektörü yüzde 6,8 ve yatırım hacmi yüzde 9,5 artış kaydetmişti. Ülkede bu yıl ise ekonominin yüzde 7,8 büyümesi, bu çerçevede sanayi üretiminin yüzde 8,3, tarım sektörünün yüzde 6, yatırım hacminin ise yüzde 10,1 artması ve yıllık enflasyonun da yüzde 5,5-6,5 olması öngörülüyor.


Yorumlar