Özbekistan-Türkmenistan Hükümetlerarası KEK toplantısı yapıldı

TAŞKENT (AA) - Özbekistan-Türkmenistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 12'nci Toplantısı, Taşkent'te gerçekleştirildi. Özbekistan Dış Ekonomik...

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan-Türkmenistan Hükümetlerarası KEK toplantısı yapıldı

TAŞKENT (AA) - Özbekistan-Türkmenistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 12'nci Toplantısı, Taşkent'te gerçekleştirildi.

Özbekistan Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakanı Elyor Ganiyev ile Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Dovran Orazmıradov’un başkanlıklarındaki toplantıda, iki ülke arasındaki iş birliği ve tarafları ilgilendiren konular ele alındı.

Toplantıda, ikili ticaretin artırılması, ulaşım ve transit, bilim teknik ve kültürel alanlardaki iş birliğinin geliştirilmesi, mülkiyet ve borç ilişkilerinin yeniden yapılandırılması, bölgedeki su kaynaklarının verimli kullanımında koordineli çalışmaların sürdürülmesi konuları gözden geçirilirken, uluslararası yüklerin transit taşınmasında imtiyazlı fiyatların sağlanması yoluyla karşılıklı menfaatlere dayalı iş birliğinin artırılması konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkmenistan'a ait vagon ve uçakların Özbekistan’daki işletmelerde bakım, onarım ve modernizasyonuna ilişkin çalışmaların gözden geçirildiği toplantıda ayrıca, elektronik, makine sanayi ve kimyasal ürünler, binek araç, otobüs ve diğer araçlar, tarım işleme makineleri, inşaat malzemeleri, işlenmiş meyve ve sebze ile katma değeri yüksek olan diğer ürünlerin Türkmenistan’a ihracatının artırılması konusunda da uzlaşma sağlandı.

Toplantının ardından, iki ülke arasında sağlanan anlaşmalarla ilgili iş birliği protokolü imzalandı.

Türkmenistan heyeti, ülkedeki temasları kapsamında ayrıca, Nevai Serbest Yatırım ve Ekonomi Bölgesi ile Semerkant'taki MAN Auto-Özbekistan araç fabrikasını ziyaret etti.

2015 yılında 319,7 milyon dolar olan Özbekistan ile Türkmenistan arasındaki dış ticaret hacmi, bu yılın ocak-ağustos döneminde 177,1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yorumlar