Özbekistan ile Türkiye'nin eğitim tecrübeleri paylaşıldı

- Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin eğitim tecrübelerinden faydalanmak için TİKA'nın desteğiyle Türkiye'ye geldi

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan ile Türkiye'nin eğitim tecrübeleri paylaşıldı

ANKARA (AA) - Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığına bağlı heyet, Türkiye'nin okul öncesi eğitim alanındaki tecrübelerini incelemek için Ankara'ya geldi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla gerçekleştirilen ziyarette Özbek heyet, kreşlerin tadilatı, donanım desteği ve Türkiye'deki sistemin tanıtılması için Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümünü ve eğitim kalitesiyle öne çıkan kreş ile anaokullarını ziyaret etti.

Hacettepe Temel Eğitim Bölümü ziyaretinde Özbek yetkililere, bölümün faaliyet alanlarına dair bir sunum yapıldı.

Bölümün, "Okul Öncesi Eğitimi Geliştirilmesi Projesi" hakkında bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Akman, 2013 yılında uygulanmaya başlayan proje ile bu programların güncellenmesinde öğretim görevlilerinin yer aldığını vurguladı.

Programın özelliklerine değinen Akman, üniversitenin, temel eğitim bölümünün hazırladığı, 0-36 aylık çocuklar için bir etkinlik kitabı bulunduğu ve bu kitapçıkta çocukların takip edileceği formlar ile çocuğun gelişimi, sağlığı, bakımı, beslenmesine yönelik bilgilerin bulunduğunu ifade etti.

Özbek heyeti başkanı ve Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığa bağlı Uluslararası İlişkiler ve Yatırımlar Bölümü Başkanı Oyatillo Rakhmatillaev, konuşmasında Özbekistan'da yeni standartların oluşturulmaya başlandığını, 2021'e kadar yüzde 80 çocuğun okul öncesi eğitimi almasını hedeflediklerini, bu çerçevede 60 kreş yapılmasının planladığını ifade etti.

Görüşmenin ardından Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'ndeki Beytepe Anaokulunu ziyaret eden heyet, anaokulu hakkında bilgi aldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Daire Başkanlığı Daire Başkanı Tuncay Morkoç ve Uzman Burcu Ertuğrul'un da katılımları ile çeşitli devlet ve özel anaokullarını ziyaret edilerek, bu okullar hakkında bilgi aldı.

Özbek yetkililer, okul öncesi eğitim alanında Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak üzere Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü akademisyenleri ile MEB uzmanlarından oluşacak bir heyetin Özbekistan'da konuya ilişkin bir eğitim programı düzenlemelerini talep etti.

Heyet üyeleri, söz konusu tecrübe ve bilgi paylaşımlarının Özbekistan açısından çok faydalı olduğunu ifade ederek, programın gerçekleşmesine desteklerinden dolayı TİKA'ya teşekkürlerini sundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in 30 Eylül 2017'de imzaladığı kararnameyle kurulan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı, Özbek hükümetinin ilan ettiği 2017-2021 Kalkınma Stratejisi doğrultusunda okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için faaliyetlerini sürdürüyor.

Yorumlar