"Otomotiv pazarı geçen yıla yakın seyredecek"

- Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış Üst Yöneticisi Bozkurt: - "Sektörde, bu yılın son çeyreğinde 2015'in son çeyreğindeki gibi bir seyir izleneceğini ve toplam pazarın geçen yılın rakamına yakın olacağını tahmin ediyorum" - "Fed’in faiz artırması durumunda işler farklı yönde değişebilir. Faiz artırımı ile birlikte kurlarda yükselme meydana gelir ve bu durum satış fiyatlarına zam olarak yansır. Böyle bir durumda satışlar bir miktar aşağıya inebilir" - "Biz her zaman, 'tüketicinin hayatını kolaylaştıralım, satışı kolaylaştıralım, faiz düşsün' deriz. Faiz indirimi ve vade düzenlemesinin mutlaka (satışlara) etkisi olur ama ne kadar düştüğüne bağlı" - "Toyota için yeni olan CDV ve MDV segmentine girmeye hazırız. Bu segmentte de iddiamızı ortaya koyarak tüm beklentileri karşılamayı ve Proace modelleri ile pazarda önemli bir pay almayı hedefliyoruz" - "Türkiye olarak hibritle ilgili hiçbir şey yokmuş gibi davranma şansımız artık yok"

Google Haberlere Abone ol
"Otomotiv pazarı geçen yıla yakın seyredecek"

VARŞOVA (AA) - Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bu yılın son çeyreğinde 2015'in son çeyreğindeki gibi bir seyir izleneceği ve toplam pazarın geçen yılın rakamına yakın olacağını bildirdi.

Proace VAN ve Proace VERSO'nun Varşova'daki tanıtım toplantısında konuşan Bozkurt, Toyota için yeni olan CDV ve MDV segmentine girmeye hazır olduklarını, bu segmentte de iddialarını ortaya koyarak tüm beklentileri karşılamayı ve Proace modelleri ile pazarda önemli bir pay almayı hedeflediklerini kaydetti.

Bozkurt, sektördeki gelişmelere değinirken, otomotivin eylül ayından sonra bir toparlanma sürecine gireceğini düşündüğünü dile getirerek, "Ekimden itibaren de globalde ya da ülkemizde, beklenmedik ekonomik bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde sektörün normal seyrine döneceğini öngörüyorum. Son çeyrekte, geçen yılın son çeyreğindeki gibi bir seyir izleneceğini ve toplam pazarın geçen yılın rakamına yakın olacağını tahmin ediyorum." şeklinde konuştu.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırması durumunda işlerin değişebileceğini, kurlarda yükselme meydana geleceğini ve bu durumun satış fiyatlarına zam olarak yansıyacağını ifade eden Bozkurt, böyle bir durumda satışların da bir miktar aşağı inebileceğini söyledi.

Bozkurt, faiz indirimine ilişkin soru üzerine, finansal çözümler ile satın almanın kolaylaştırılmasının satışlara olumlu yansıdığını dile getirerek, "Ancak ne kadarlık bir indirimden bahsettiğiniz önemli. Konut için düşündüğünüzde, yüz binlerce lira tutarında bir kredi miktarından bahsediyoruz. Oysa otomobil satın alınırken kullanılan kredi tutarları görece çok daha düşük. Otomobilde faizler 1,25’ten 1,15’e düştüğünde ilk etapta psikolojik bir etki yaratıyor. Ancak ödemelere aylık 20-30 TL gibi küçük farklılıklar yansıyor." şeklinde konuştu.

Otomotiv sektöründe sıfır faiz alternatiflerinin de sunulduğunu, müşterilerin günün sonunda cebinden ne kadar para çıktığına baktığını belirten Bozkurt, "Biz her zaman, 'tüketicinin hayatını kolaylaştıralım, satışı kolaylaştıralım, faiz düşsün' deriz. Faiz indirimi ve vade düzenlemesinin mutlaka etkisi olur ama ne kadar düştüğüne bağlı..." ifadelerini kullandı.


- "Toyota'nın yeni ticari araçları 2017'nin ilk çeyreğinde Türkiye'de"


Ali Haydar Bozkurt, Türkiye hafif ticari araç pazarına sunacağı Proace modelleri ile ürün yelpazesini güçlendiren Toyota'nın, Proace VAN ve Proace VERSO modellerinin 2017'nin ilk çeyreğinde Türkiye'de satışa sunulacağını duyururken, Proace’in, Toyota markasına yeni segmentte yeni müşteri profili kazandırmasını beklediklerini, Proace ile ilk yıl için 2 bin adet satış planladıklarını bildirdi.

Bozkurt, Proace VAN'ın, hem yük hem de yolcu taşıma amaçlı geniş ürün yelpazesi ile hafif ticari araç pazarında yer almaya hazırlanırken, Proace VERSO'nun da 3 farklı motor seçeneği ve 9 kişilik yolcu kapasitesiyle farklı taşıma ihtiyaçlarına uygun çözümler sunacağını anlattı.

"Bu yeni modellerimiz Türkiye’deki satışlarımızda da itici güçlerimizden olacaktır" diyen Bozkurt, Hilux’tan sonra Proace VAN ve Proace VERSO modellerinin, hafif ticari araç pazarındaki satışlarının artmasına da önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Hilux’dan sonra içinde olmadıkları başka bir segmente geçiş yapacaklarını ve bu segmentin binek otomobil işinin yanında tamamen yeni bir iş olduğunu belirten Bozkurt, şunları kaydetti:

"Toyota Türkiye olarak bunu böyle algılıyoruz. İşin hem satış hem de satış sonrası kanalını çok önemsiyoruz. Bu nedenle hem satış hem de satış sonrası hizmetler için ekiplerimizi hazırlıyoruz ve eğitiyoruz. Müşterimizin bizden Toyota kalitesinde bir hizmet beklediğinin bilincindeyiz. Yani satış aşamasından finansal çözümlere, satış sonrası hizmetlerden aracın ikinci elde değerlendirilmesine kadar tüm bu süreçte müşterilerimizin yanında olacağımız, 360 derece bir hazırlık içerisindeyiz. Ticari araçlar segmentinde önemli konulardan birisi aracın tekerleğinin dönmeye devam etmesidir. Tekerlek dönmediği takdirde ticari araç sahibi veya kullanıcısı işinden geri kalacaktır. Bunu bildiğimiz için servislerimizde ticari araç sahiplerinin en hızlı şekilde servis hizmetleri alacakları sistemler geliştirme çalışmalarını da sürdürüyoruz. Araçlarını daha sonra değiştirmek istediklerinde ise Exchange by Toyota sistemi içerisinde müşterilerimize araçların ikinci elde değerini koruyacak şekilde destek vereceğimiz sistemler üzerinde de çalışıyoruz."

Yenilenen Hilux‘la iyi bir geri dönüş yakaladıklarını belirten Bozkurt, "Geçen yıl, bir önceki Hilux ile bin 600 adet satış ile yılı kapatmışken, 2016'da ilk defa Hilux’un özellikle ticari araç segmentindeki olumsuzluğa rağmen tanıtımını yaptığımız günden bu yana pick-up segmentin liderliğini elden bırakmıyoruz. Bu yılı da 6 bin adetlerde kapatmayı planlıyoruz." diye konuştu.


- "Yakın gelecekte her modelimizin bir hibrit versiyonu olmasını hayal ediyoruz"


Ali Haydar Bozkurt, hibrit otomobiller konusunun yıllardır gündemlerinde bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sistemde konvansiyonel ve elektrikli otomobiller için bir vergi tanımı varken, hibrit ile ilgili bir tanım dahi yoktu. Nihayet son yayınlanan kanun değişikliği ile artık hibrit de tanım olarak literatüre girmiş bulunuyor. Henüz herhangi bir teşvik söz konusu değil. Ancak bu devrim niteliğinde bir adım diyebiliriz. Konunun bizi çok sevindiren birçok tarafı var. Bir tanesi, hibrit teknolojisini uygulayan lider bir markayız. Yakın gelecekte her modelimizin bir hibrit versiyonu olmasını hayal ediyoruz. İkincisi, teşvikin çıkması halinde Türkiye’ye artık daha yeni ve temiz teknolojilerin gelmesinin de önünün açılabileceğine inanıyoruz. Böylece bu teşvik, yeni teknolojilerin ülkemize girmesine de destek verir, kullanıcıların artık yeni teknolojik araçlarla tanışmasını sağlar. Bu tür yeni teknolojilerin ilk başlarda desteklenmesi gerekiyor.

Gelişmeler gösteriyor ki, dünya otomotiv endüstrisi önümüzdeki 20 yıl hibrit teknolojisi üzerine kurgulanacak. Tamamen elektrikli otomobil için ise çok daha uzun bir zamanın olduğu görülüyor. Bu geçiş sürecinde bütün dünyada hibrit konuşulurken, Türkiye olarak bunun dışında kalma şansımız yoktu. Artık sadece Toyota değil, diğer markalar da hibrit üzerinde çalışmalarını hızlandırdılar. Türkiye olarak hibritle ilgili hiçbir şey yokmuş gibi davranma şansımız artık yok. Hibrit otomobillerin vergi teşviki ile destekleneceği bir vergi ayarlamasının da ileride geleceğini ümit ediyoruz. Umarım bu çok uzun zaman sonra olmaz."


- "Gelişmeler gösteriyor ki yakın gelecekte dizelden uzaklaşılacak"


Bozkurt, şu anda gelişmelerin yakın gelecekte dizelden uzaklaşılacağını gösterdiğini kaydederek, "Çünkü insanlar eskiden psikolojik olarak dizel alıyordu. Yılda 5 bin kilometre yapanlar da dizel tercih ediyor. Hesap yaptığınızda ise dizelin onlara yararı olmadığına ikna oluyorlar. 'Pahalıya aldım, pahalıya satarım' gibi bir mantıkla da bu iş yürümüyor. Yılda 30-40 bin kilometre yapmayan kullanıcılar için dizel daha pahalı bir çözüm, ülke ekonomisine ve ayrıca çevreye de çok zararlı bir teknoloji." diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, Proace VAN’ın ön tarafı Toyota’nın Under Priority tasarım dilini yansıtıyor ve “kompakt, orta ve uzun” olmak üzere 3 gövde boyutuyla satışa sunuluyor. Proace VAN’da 95 HP’den 150 HP’ye kadar 4 farklı dizel motor ve manuel şanzıman seçenekleri sunuluyor. Motor seçenekleri arasında 1,6 litre ve 2,0 litre dizel üniteler yer alıyor.

Seyahat kavramına tamamen yeni bir boyut kazandıran çok amaçlı Proace VERSO gerçek bir MPV esnekliği sunuyor. Kullanıcının hayatını kolaylaştıran ve kullanım kolaylığı sağlayan açılabilir bagaj kapağı camı, otomatik sürgülü kayar kapı, geri görüş kamerası ve panoramik cam tavan gibi yüksek ekipman seviyesi Proace VERSO’yu rakiplerinden farklı kılıyor. 5 bin 308 mm uzunluk, 3 bin 275 mm dingil mesafesine sahip olan Proace VERSO'nun bagaj hacmi ise 980 litre ile 1600 litre arasında değişiyor. Proace VERSO, özel taşımacılık yapan işletmeler, VIP transfer amaçlı kullanıcılar ve geniş aileleri hedefliyor.

Yorumlar