"Osmanlı Döneminde Cezayir" sergisi

- Barbaros Kardeşlerin Cezayir’e gelişlerinin 500. yılı etkinlikleri kapsamında Cezayir'de, "Osmanlı Döneminde Cezayir" konulu sergi açıldı

Google Haberlere Abone ol
"Osmanlı Döneminde Cezayir" sergisi

CEZAYİR (AA) - Barbaros Kardeşlerin Cezayir’e gelişlerinin 500. yılı kapsamında "Osmanlı Döneminde Cezayir" konulu sergi açıldı.

Oruç ve Barbaros Hayrettin Paşa kardeşlerin Cezayir'e gelişlerinin 500. yılı etkinlikleri kapsamında Cezayir'in Bejaia şehrindeki Bejaia Üniversitesinde düzenlenen serginin açılışına, Cezayir Valisi Salih Zeytuni ve Cezayirli üst düzey yetkililer ile akademisyenlerin yanı sıra Ankara Milletvekili ve eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Devlet Arşivleri Genel Müdürü Uğur Ünal, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poroy ve İstanbul Üniversitesinden akademisyen İdris Bostan katıldı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide Osmanlı devleti ile Cezayir arasındaki ilişkileri, dostluğu ve ortak hareketi gösteren bir çok belgeye yer verdiklerini belirterek, serginin Bejaia'dan sonra 2 ay boyunca Cezayir'in farklı şehirlerinde düzenleneceğini ifade etti.

Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Poroy da bu sene Cezayir'in Oruç ve Barbaros Hayrettin kardeşler tarafından İspanyollardan kurtarılmasının 500. yılı olması nedeniyle birçok faaliyete imza attıklarını belirterek, bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki ortak kültürün paylaşımı olduğuna dikkati çekti.

Öte yandan Barboros Kardeşlerin Cezayir’e gelişlerinin 500. yılı etkinlikleri kapsamında, Cezayir'in farklı şehirlerinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Modern Danslar Topluluğu tarafından sahnelenen oyunlar Cezayir halkı tarafından büyük ilgi gördü.

Bejaia kentinde, Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında sahne alan İstanbul Devlet Opera ve Balesi Modern Danslar Topluluğu'nun, Barbaros kardeşlerin hayatını konu alan Barbaros isimli oyunu, 700'den fazla Cezayirlinin beğenisine sunuldu. Başkent Cezayir'deki Opera Binası'nda sergilenen Barbaros Kardeşlerin hayatını konu alan dans gösterisini de bin 400 sanatsever izledi.

Cezayir Kültür Bakanı İzzettin Mihoubi, Opera Binası'nda yaptığı açıklamada bu tür etkinlikleri desteklediklerini, ayrıca iki ülke arasındaki tarihi ilişkinin bu şekilde sergilenmesinden ve halk tarafından yoğun ilgi görmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Yorumlar