"Osmanlı Belgelerinde Adana Sergisi ve Dijital Kent Arşivi" açıldı

- Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde bulunan 100 milyona yakın belgeden Adana ile ilgili 50 bin belge, Türkçe özetleriyle birlikte dijital ortama aktarıldı - Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü: "Bizim belediyecilik anlayışımız ve siyasi mensubiyetimiz, şuurumuz; kök, gövde, dal ekseninde milletimizi bir bütün olarak ele almayı salık veriyor"

Google Haberlere Abone ol
"Osmanlı Belgelerinde Adana Sergisi ve Dijital Kent Arşivi" açıldı

ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediyesi ve Altın Koza Kültür Sanat AŞ tarafından hazırlananan, "Osmanlı Belgelerinde Adana Sergisi ve Dijital Kent Arşivi" açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, tarihi Kız Lisesinde düzenlenen törende, rutin belediyecilik hizmetlerinin ötesinde, kendi kültürüne, kök değerlerine bağlı, sosyal konularda faal olan bir belediyecilik anlayışını benimsediklerini belirtti.

Büyük bir devletin mirasçısı olarak, genç Cumhuriyetin geçmiş dönem arşivlerinden yeni araştırmacılara sunulacak bilgilerin kolay ulaşılabilir olması gerektiğine dikkati çeken Sözlü, arşivdeki belgelerin bu çalışmaları yapacak araştırmacılara, tarihçilere ulaşılması kolay bilgiler olarak düzenlenip günümüz Türkçesine çevrildiğini kaydetti.

Adana ile ilgili Osmanlı dönemi arşivlerinin de biriktirildiğini ifade eden Hüseyin Sözlü, şunları belirtti:

"Adanayla ilgili Osmanlı dönemi bilgilerini içeren arşive artık daha kolay ulaşılabilecek. Bugünkü devlet ve toplum hayatını elbette o günle kıyaslamaya kalktığımızda da geniş bir yelpazede bilgi önümüze gelmiş olacak. Bu işe emek verenlere çok teşekkür ediyorum. Altın Koza'yı da Adana kültürüne, böylesine önemli bir hizmeti kazandırmış olmalarından dolayı tebrik ediyorum. Zaten bizim belediyecilik anlayışımız ve siyasi mensubiyetimiz, şuurumuz; kök, gövde, dal ekseninde milletimizi bir bütün olarak ele almayı salık veriyor."

Proje Koordinatörü Yusuf Delikoca da Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde bulunan 100 milyona yakın belgeden Adana ile ilgili olan 50 bin belgenin, Türkçe özetleriyle birlikte yer aldığı 3 kitabın, Altın Koza Kültür ve Sanat AŞ tarafından yayımladığını belirtti.

Arşivin dijital ortama aktarılmasının da sağlandığını kaydeden Delikoca, araştırmacı ve vatandaşların "kentarsivi.adana.bel.tr" internet sitesinden yayınlanan arşive ulaşabileceklerini de bildirdi.

Yorumlar