Osmanlı arşivleri sona kadar açık

- Yunus Emre Enstitüsü ile Şota Rustaveli Bilim Akademisi Vakfı tarafından "1574 Vilayet-i Gürcistan Osmanlı Mufassal Defteri" yayımlandı

Google Haberlere Abone ol
Osmanlı arşivleri sona kadar açık

TİFLİS (AA) - Gürcistan'da Yunus Emre Enstitüsü ile Şota Rustaveli Bilim Akademisi Vakfı tarafından "1574 Vilayet-i Gürcistan Osmanlı Mufassal Defteri" yayımlandı.

Kaynak eser niteliğindeki eserin tanıtımı için Tiflis İvane Jnakhişvili Devlet Üniversitesinde düzenlenen programa, Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Zekeriya Gültekin, Tiflis Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Darecan Tvalatze, Büyükelçilik Eğitim Müşaviri Tufan Karadeniz, Din Hizmetleri Müşaviri Nebi Gümüş, Ticaret Müşaviri Beşir İyidiker, Şota Rustaveli Vakfı yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Büyükelçi Gümrükçü, "1574 Vilayet-i Gürcistan Osmanlı Mufassal Defteri" yayımlanmasının, Gürcistan, Türkiye ve dünya tarihi için önemine vurgu yaparak, "Sadece Gürcistan tarihi açısından değil ortak tarih açısından da önemli. Zira bugün Türkiye ile Gürcistan arasında bu kadar yakın ilişkiler varsa bunun temelinde tarihi geçmişe dayanan halklarımız arasındaki bu özel ilişkiler bulunmaktadır. Bu çalışmaların Yunus Emre ve Şota Rustaveli enstitüsülerinin ortak katkılarıyla ortaya çıkması da beni mutlu ediyor. Çok değerli isimleri taşıyan iki enstitünün böyle güzel bir çalışmada birlikte olması da hem geçmişimiz hem de geleceğimiz için çok anlam taşıyor" dedi.

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Gültekin de eserin, Gürcistan tarihine ışık tutacağına inandıklarını belirterek, "Kayıt tutmazsanız yönetemezsiniz. Osmanlı'yı cihan imparatorluğu yapan en önemli özelliklerden biri, çağına göre mükemmel bir arşiv ve kayıt sistemine sahip olmasıdır" diye konuştu.

- Osmanlı arşivi sonuna kadar açık

Defter üzerinde yıllar boyu çalışan uzmanlar arasında yer alan ve Gürcistan-Türkoloji ekolünün en önemli temsilcilerinden olan 83 yaşındaki Prof. Dr. Nodar Şengelia da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivlerinde istenilen bilgiye kolayca ulaşıldığını, arşiv yetkililerinden büyük destek aldıklarını söyledi.

Toplantıdan sonra AA muhabirine konuşan Şengelia, hazırlık aşamasında uzun yıllar araştırma yaptığını ifade ederek, eseri tamamlamak için Türkiye'de Osmanlı arşivlerini incelediğini kaydetti.

Şengelia, "Osmanlı arşivlerinde çok fazla bilgi var. Oradaki arkadaşlar merak ettiğim tüm bilgileri benimle paylaştı ve gerekli izinleri verdi. Gürcistan veya Kafkasya bölgesiyle alakalı ellerindeki tüm bilgileri paylaştılar. Binlerce dokümanı Gürcistan'a getirebildim" ifadesini kullandı.

Profesör Şengelia, arşiv çalışmasının başında Osmanlıcayı bilmediği için biraz sorun yaşadığını, ancak Türk meslektaşlarından bu konuda ciddi destek aldığını vurgulayarak, benzer 2 kitap üzerinde daha çalışma yaptığını, bunları da yakın gelecekte tamamlayacağını sözlerine ekledi.

Gürcüce ve Osmanlıca yayınlanan "1574 Vilayet-i Gürcistan Osmanlı Mufassal Defteri"nin, Gürcistan'daki Türk kütüphaneleri ve üniversite kütüphanelerine kaynak kitap olarak gönderilmesi planlanıyor.

Yorumlar