"Orucun tehlikeleri açlıktan değil susuzluktan"

- Medicana International Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yörükoğlu: - "Yaz aylarında oruç tutmanın tehlikeleri gıdasız kalmaktan ziyade susuz kalmaktan kaynaklanabiliyor"

Google Haberlere Abone ol
"Orucun tehlikeleri açlıktan değil susuzluktan"

İSTANBUL (AA) - Medicana International Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, "Yaz aylarında oruç tutmanın tehlikeleri gıdasız kalmaktan ziyade susuz kalmaktan kaynaklanabiliyor" ifadesini kullandı.

Oruç tutan yaşlı ve kalp hastası kişiler için önerilerde bulunan Yörükoğlu, son yıllarda ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle oruç süresinin sıcak havada 17-18 saati bulduğunu dile getirdi. Yörükoğlu, şunları kaydetti:

"Normal, sağlıklı kişiler için sorun teşkil etmeyecek bu süre, yaşlılarda ve özellikle ilaç kullanan tansiyon ve kalp hastalarında tehlikeli olabilir. Yaşlıların sıcağa ve susuz kalmaya direnci gençlere göre daha azdır. Sıcak havada susuz kalmak yaşlılarda dehidratasyona neden olabilir. Dehidratasyon, tansiyon düşmesine, kanın koyulaşarak damarlarda pıhtılaşmasına, böbreklerin süzme fonksiyonlarında bozulmaya ve buna bağlı olarak da kan kimyasında bozulmaya neden olabilecek çok tehlikeli bir durumdur.

İlaç kullanan hipertansiyon hastalarında, uzun oruç süresince ilaçların düzenli kullanılamaması nedeniyle tehlikeli tansiyon yükselmeleri görülebilir. Öte yandan, gün içinde bölünerek kullanılması gereken ilaçların tek seferde alınması susuzluk ile birleşince tehlikeli tansiyon düşmelerine neden olabilir. Koroner Arter hastalığı olan kişilerde yine susuz kalmaya bağlı olarak kanın akışkanlığında azalma hasta koroner damarlarda tıkanmaya ve kalp krizine neden olabilir."


-"Kronik hastalar oruç tutmadan önce hekime danışmalı"


Yörükoğlu, Anjiyoplasti-Stent işlemleri, Koroner Bypass Ameliyatı ve Yapay Kalp Kapak Ameliyatı olan ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde dehidratasyonun kanın pıhtılaşmaya eğilimini artırıp kalp krizlerine veya kalp kapaklarında pıhtılaşmaya neden olabileceğini vurguladı.

Beyin damarlarında damar sertliği olan yaşlı hastalarda beyin damar tıkanmaları ve felç gelişebileceği uyarısında bulunan Yörükoğlu, "Yaz aylarında oruç tutmanın tehlikeleri gıdasız kalmaktan ziyade susuz kalmaktan kaynaklanabiliyor. Yaşlı ve kronik hastalıkları olan kişilerin ramazanda oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar