Oruç tutacaklara "yavaş salınımlı ilaç" önerisi

- NKÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gür: - "Gün içerisinde ilaç kullandıkları için oruç tutamayan hastalar var. Aslında günümüzde daha az sıklıkla kullanılan ilaçlar üretiliyor. Biz bunlara 'yavaş salınımlı ilaçlar' diyoruz" - "Eğer kendi hastalıkları ile ilgili yavaş salınımlı ilaçlar varsa ki birçok hasta grubunda bunlar var, hastalar doktorlarına başvurup bu ilaçları kullanarak oruçlarını rahatlıkla tutabilirler"

Google Haberlere Abone ol
Oruç tutacaklara "yavaş salınımlı ilaç" önerisi

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Namık Kemal Fakültesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özcan Gür, kronik hastalığı olan ancak ramazanda oruç tutmak isteyen hastalara "yavaş salınımlı ilaç" kullanmalarını önerdi.

Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp, damar ve tansiyon hastalarının ilaç kullandığı için istedikleri halde oruç tutamadığını söyledi.

Hastaların "yavaş salınımlı ilaçlar" kullanarak oruç tutabileceğini ifade eden Gür, şu bilgileri verdi:

"Gün içerisinde ilaç kullandıkları için oruç tutamayan hastalar var. Aslında günümüzde daha az sıklıkla kullanılan ilaçlar üretiliyor. Biz bunlara 'yavaş salınımlı ilaçlar' diyoruz. Eğer kendi hastalıkları ile ilgili yavaş salınımlı ilaçlar varsa ki birçok hasta grubunda bunlar var, hastalar doktorlarına başvurup bu ilaçları kullanarak oruçlarını rahatlıkla tutabilirler. Bunlar bir sefer alındığında 24 saat boyunca aynı etkiyi gösterebiliyor. Daha sık aralıklarla kullanılanlar da var. İlaç üreticileri daha rahat kullanıldığını bildiği için daha az aralıklarla kullanılan ilaçların etkili olduğuna karar vermişler ve bu nedenle üretilen yeni nesil ilaçlar var."

Ramazanda kalp ve damar sağlığının olumsuz etkilenmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gür, şunları söyledi:

"Özellikle iftarda birdenbire çok fazla yemek yiyerek yüklenilmemesi gerekiyor. Bu kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen bir durum. İftarla sahur arasında az ve sık aralıklarla yemek yemek bu durumu düzeltecektir. Oruç tutan hastalar, havalar çok sıcak olduğu için güneşin altında değil, daha serin olan ofislerinde, evlerinde, su kaybını azaltacak yerlerde dururlarsa faydalı olacaktır. Özellikle su kaybını azaltmak için buna dikkat ederlerken yine sahurda su almaya özen göstersinler. İlaçlar ayarlandığı takdirde hastalarımızın birçoğu oruç tutabilir."

Doç. Dr. Özcan Gür, oruç tutulduğunda metabolizmanın yavaşladığını, kandaki yağ parçacıklarının damar duvarına tutunmasının azaldığını anlatarak, böylece vücuttaki kolesterol düzeyinin düştüğünü, bunun da kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli olduğunu aktardı.

Yorumlar