"Ortadoğu'nun Geleceği ve Türkiye" paneli

- AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mutanoğlu: - "Bu coğrafya 100 yıldır Batılılar tarafından sömürülüyor, sadece bir pazar olarak görülüyoruz" - "Türkiye, İslam dünyasına o kadar güzel örnek oldu ki hızlı bir şekilde ilerleyen, güçlenen halkında müthiş bir öz güven oluştu ve biz dünyaya bir şey üretebilir duruma geldik. Bunu istemiyorlar"

Google Haberlere Abone ol
"Ortadoğu'nun Geleceği ve Türkiye" paneli

SİVAS (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, "Bu coğrafya 100 yıldır Batılılar tarafından sömürülüyor, sadece bir pazar olarak görülüyoruz. 'Bunlar geri kalmış, biz üretiriz, bunlar da kullanır' diye düşünülüyor. Tam da bu dönemde ayağa kalkıyorsun, kendi uçağını, yük vagonlarını ve trenleri üretiyorsun. Türkiye, İslam dünyasına o kadar güzel örnek oldu ki hızlı bir şekilde ilerleyen, güçlenen halkında müthiş bir öz güven oluştu ve biz dünyaya bir şey üretebilir duruma geldik. Bunu istemiyorlar." dedi.

Mutanoğlu, Sivas Belediyesi ve Yedi Hilal Derneği Sivas Şubesi tarafından Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ortadoğu'nun Geleceği ve Türkiye" konulu panelde konuşma yaptı.

Ortadoğu'yu uzun zamandır yakından takip ettiğini belirten Mutanoğlu, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından sonra başsız kalan Arapların kendi içlerinde bölündüğünü ve parçalandığını vurguladı. Bu dönemlerde halkın hep yönetimlerden uzak tutulduğunu ifade eden Mutanoğlu, "Halk, her zaman ezilen, sömürülen meta olarak görüldü." diye konuştu.

- "Türkiye, İslam dünyasına örnek oldu"

Mısır'ın üzerine toz örtülmüş, ayağa kalkması engellenen bir ülke olduğuna değinen Mutanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonra şunu fark ettiler; Doğu artık ayağa kalkıyor, kendi öz kaynakları üzerinde ayağa kalkmaya başladı çünkü doğal kaynaklar, petrol ve doğal gaz bu topraklarda, bu coğrafyada var. Dünyanın en genç nüfusu bizim coğrafyamızda var ve karşılarında hem demokrasisiyle hem ekonomisiyle kişi başına düşen milli geliri 10 bin doların üzerine çıkmış bir Türkiye örneği var. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan olduğu dönemde Mısır ziyaretinde 'Laik bir ülkenin Müslüman bir yöneticisi olabilir' demişti. Aslında bu coğrafyaya çok önemli bir mesajdı. Bu coğrafya 100 yıldır Batılılar tarafından sömürülüyor, sadece bir pazar olarak görülüyor. 'Bunlar geri kalmış, biz üretiriz, bunlar da kullanır' diye düşünülüyor. Tam da bu dönemde ayağa kalkıyorsun, kendi uçağını, yük vagonlarını ve trenleri üretiyorsun. Türkiye, İslam dünyasına o kadar güzel örnek oldu ki hızlı bir şekilde ilerleyen, güçlenen halkında müthiş bir öz güven oluştu ve biz dünyaya bir şey üretebilir duruma geldik. Bunu istemiyorlar."

- "Arap Baharı, kışa dönüştü"

Türkiye'nin, İslam ülkesi olsun olmasın Doğu'nun hep birlikte ayağa kalkması için öncülük yaptığını anlatan Mutanoğlu, "İslam dünyası tam ayağa kalkıyor, kendi ürünlerini, sanayisini, Batı'ya karşı kendisini anlatabileceği ve var olabileceği bir konuma geçmek üzereyken bir anda Arap Baharı dediğimiz, hepimizi umutlandıran şey bir anda kışa dönüştü. Mısır'da 3 Temmuz darbesi yapıldı, Batı buna sessiz kaldı, hiç ses çıkarmadılar, ne kınadılar, ne başka bir şey yaptılar. Sadece göstermelik bir şeyler söylediler. Darbeci Sisi bugün İtalya'ya gidiyor, kırmızı halıyla karşılanıyor, Avrupa'ya gidiyor kırmızı halıyla karşılanıyor." ifadelerini kullandı.

Kendi ayakları üzerinde durabilen Türkiye'nin bu süreçte İslam dünyasına bir yön gösterici olduğunu vurgulayan Mutanoğlu, Arap Baharı'nda Türkiye'nin pozitif etkisinin çok fazla olduğuna işaret etti.

Metin Mutanoğlu, tarihin akışının önüne geçmenin mümkün olmadığını belirterek, "Doğu ve İslam toplumları büyümeye başlamıştır ve bu büyüme mutlaka devam edecektir." dedi.

Değişim ve dönüşümde Türkiye'nin öncü olduğunu, halkı ve kurumlarıyla iyi bir örnek teşkil ettiğini aktaran Mutanoğlu, Türkiye'nin bütün rüzgarlara rağmen ayakta kaldığını sözlerine ekledi.

- "Büyük değişim yaşanıyor"

TRT Arapça Genel Yayın Koordinatörü Turan Kışlakçı da dünyanın büyük bir değişim yaşadığına dikkati çekti.

Dünyanın kaderinin son 4-5 yıldır yaşananların sonunda belirleneceğini savunan Kışlakçı, bölgesel güçlerin küresel güçlere meydan okuyarak gün yüzüne çıkmaya çalıştığını kaydetti.

Bu değişimi iyi okuyanların, gözlemleyenlerin kazanacağını dile getiren Kışlakçı, "Ortadoğu'dan, Suriye'den, Irak'tan bize ne" diyenlerin kaybedeceği değerlendirmesinde bulundu.

İHH İnsani Yardım Vakfı Koordinatörü Dr. Ahmet Emin Dağ da Ortadoğu'daki genel manzaranın geleceğe bakıldığında ümitli olmayı zorlaştırdığını belirtti.

Ortadoğu'daki çatışmaları vidası gevşek bir oyuncağa benzeten Dağ, "Ortadoğu'nun bir anlamda bütün vidaları yerinden oynadı hatta bazı vidalar düştü. Irak ile Suriye arasında şu an herhangi bir sınır yok aslında." diye konuştu.

Programın ardından Yedi Hilal Derneği Sivas Şube Başkanı Ali Ensar Kılıçoğlu tarafından panelistlere hediye verildi.

Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazıl Yozgat moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, AK Parti İl Başkanı Ziya Şahin, bazı kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Yorumlar