Ortadoğu konferansı 3 Haziran’da Paris’te

- İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için bakanlar seviyesinde konferans düzenlenecek

Google Haberlere Abone ol
Ortadoğu konferansı 3 Haziran’da Paris’te

PARİS (AA) – Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla 30 Mayıs’ta Paris’te düzenlenmesi öngörülen uluslararası konferansın 3 Haziran’da gerçekleştirileceğini duyurdu.

Ayrault yaptığı yazılı açıklamada, bakanlar düzeyinde gerçekleşecek konferansa İsrail ve Filistin sorununun çözümü için oluşturulan Ortadoğu Dörtlüsü (AB, BM, Rusya ve ABD’nin) temsilcileri ile bazı Avrupa ve Arap ülkelerinin katılacağını bildirdi.

"Konferansta, iki devletli çözüm için tarafları bir araya getirmenin yollarının araştırılacağını" kaydeden Fransız bakan, "bu konuda İsrail ve Filistin taraflarına yapılabilecek muhtemel yardım ve desteklerin masaya yatırılacağını" bildirdi.

İsrail ve Filistin temsilcileri, Paris’teki bu toplantıya katılmayacak.

Ayrault, "Ortadoğu’da kalıcı ve adil barışın sağlanması arayışları için önemli bir dönüm noktası olmasını beklediğim bu konferansta muhataplarımı ağırlamaktan memnunluk duyacağım’’ ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, geçen hafta yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de katılabileceği uygun bir gün bulmak için için 30 Mayıs’taki toplantıyı ertelediklerini söylemişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in 1967 sınırlarını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle nisan 2014'te durmuştu.

Yorumlar