Orman ve Su İşleri Bakanlığı bilişimde iddialı

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Yönetim ve coğrafi bilgi sistemleri konularında geliştirilen 115 bilişim projesi sayesinde Türkiye'de birçok yatırımı, iş sürecini etkin bir şekilde takip edip, yönetimini sağlıyoruz" - "Kullandığımız mevcut programlarla Türkiye adeta avucumuzun içinde. Nerede ne var anında görebiliyoruz, sadece yerdeki karıncayı göremiyoruz. Yaptığımız bütün barajları, göletleri, sulama sistemlerini, her şeyi sistemlerimizden görmek mümkün"

Google Haberlere Abone ol
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bilişimde iddialı

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yönetim ve coğrafi bilgi sistemleri konularında geliştirdikleri 115 bilişim projesi sayesinde Türkiye'de birçok yatırımı, iş sürecini etkin bir şekilde takip ettiklerini belirterek, "Kullandığımız mevcut programlarla Türkiye adeta avucumuzun içinde nerede, ne var anında görebiliyoruz, sadece yerdeki karıncayı göremiyoruz." dedi.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknoloji aşığı olduğunu, akademisyenlik, İSKİ Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptığı dönemlerde de en ileri teknolojileri aktif olarak kullandığını belirtti.

İleri teknoloji merakını bakanlığına da aktardığını ifade eden Eroğlu, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının yönetim ve coğrafi bilgi sistemi konularında geliştirdiği 115 bilişim projesiyle, yatırımların ve tüm iş süreçlerinin etkin takibini ve yönetimini yaptıklarını kaydetti.

Bakan Eroğlu, "Gururla ifade edeyim, en ileri teknolojiler şu anda bizde, en iyi programlar bizde, coğrafi bilgi sistemleri bizde. Nerede hangi baraj var, yüksekliği kaç gösterebilirim." diye konuştu.

Eroğlu, göletleri, barajları, yerleşim yerlerini, ulaşımı, ormanlık alanları, ağaçlandırmaları, yaban hayatını, meteoroloji istasyonlarını takip edebildiklerini, bakanlığa ait tesislerin hangi aşamada olduğunu ve ne zaman biteceğini bildiklerini aktardı.

Geliştirdikleri bilişim sistemi ile bakanlığa ait taşınmazları ve personel durumunu da anlık olarak takip edebildiklerini söyleyen Eroğlu, "Kullandığımız mevcut programlarla Türkiye adeta avucumuzun içinde. Nerede ne var anında görebiliyoruz, sadece yerdeki karıncayı göremiyoruz." dedi.

- "Takip olmadan el yordamıyla olmaz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'ye su götürülmesi talimatıyla birlikte, çalışmanın bitmesi gereken tarih ve saati de belirttiğini dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:

"Alaköprü Barajı'nda sistemi kurmuştum. Kendi odamdan Alaköprü Barajı'nı kontrol edecek duruma geldim. KKTC Geçitköy Barajı'nı da kurmuştuk. Oraya sayım sayacı koyduk, bitmesine kaç gün, kaç saat, kaç dakika kaldı, bulunduğum odadan görebiliyordum. Yavaş çalıştığı zaman ikaz ediyordum. Bu yüzden tam gününde, saatinde, dakikasında yetişti iki baraj. Bunu takibe borçluyuz. Takip olmadan el yordamıyla olmaz, artık teknoloji var."

Bakan Eroğlu, tüm yeni bilgilerin, her bölüm sorumlusunun kendisine özel şifresi aracılığıyla girebildiği sistem üzerinden güncellendiğini ifade etti.

- "Cebelitarık'tan Hazar Denizi'ne kadar hava durumu bizden soruluyor"

Bilişim sisteminde milli parklara ve meteoroloji istasyonlarına ilişkin de bilgilerin yer aldığını anlatan Bakan Eroğlu, "Meteorolojide çağı yakaladık, dünyada ilk 7'ye giriyoruz. Cebelitarık'tan Hazar Denizi'ne kadar hava durumu bizden soruluyor çünkü bin 450 Otomatik Meteoroloji Ölçüm İstasyonumuz var. Bunlar nerede, hangi tarihte kuruldu, hepsinin bilgisi sistemimizde var." şeklinde konuştu.

Su kalitesinin izlenmesi sistemi hakkında da bilgi veren Eroğlu, şunları söyledi:

"Ergene Nehri Otomatik Sürekli Ölçüm İstasyonlarının Kurulması Projesi kapsamında Ergene Nehri üzerinde 5, Su Kalitesi İzleme Konusunda Kapasite Geliştirme konulu AB projesi kapsamında da Büyük Menderes Havzası'nda 4 olmak üzere 9 gerçek zamanlı izleme istasyonu kurduk. 24 saat boyunca anlık su kalitesi ölçümleri yapılmaktadır. İstasyonlarda ph, çözünmüş oksijen doygunluğu, elektriksel iletkenlik ve toplam organik karbon parametreleri ölçülmektedir. Böylece Ergene ve Büyük Menderes havzalarında su kalitesi anlık olarak belirlenmekte ve dünyanın her yerinden ölçüm neticelerini 30 dakikalık periyotlarla görmek mümkün olmaktadır."

Yorumlar