Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Bitlis'te

- Bakan Eroğlu: - "Buraya 8 milyon metreküp içme suyu sağladık. Ayrıca 34 bin dekar araziyi sulamaya açtık" - "Bir baraj ve bir gölet inşa ettik. 24 dere ıslahı yaptık. 5,5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 2 şehir, bir bal ormanı tesis ettik"

Google Haberlere Abone ol
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Bitlis'te

BİTLİS (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bitlis'e 8 milyon metreküp içme suyu sağladıklarını bildirdi.

Toplu temel atma ve açılış törenine katılmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz ile kente gelen Bakan Eroğlu, Bitlis Valiliğini ziyaret etti.

Bakan Eroğlu, Valilik Toplantı Salonu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetlerine kadar Bitlis'in unutulmuş bir şehir olduğunu, hükümetleri döneminde kente her anlamda çok büyük yatırımlar yapıldığını söyledi.

- "8 tesisin açılışı için geldik"

Özellikle İdris-i Bitlis-i ve Said Nursi'nin memleketinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Buraya 8 tesisin açılışı için geldik. Göllü Göleti ve Hizan'da Koçlu Göleti'nin açılışını yapacağız. 3 köye gelir getirici proje hazırladık. Masrafları bize, gelirleri köylülerimize ait olacak projemizi hayata geçiriyoruz. 5 bin köye 5 bin adet gelir getirici orman kuralım dedik. Kura çekerek vatandaşlara fidanlarını dağıtacağız. Enerji için desteklerimiz var. Törene gelecek vatandaşlarımıza 2 bin ceviz, bin 500 sedir ve bin 500 dut olmak üzere, 5 bin fidan dağıtımını sağlayacağız. Dağıtımlar özellikle Yolağzı, Ortakapı ve Ünaldı köylülerinde olacak."

- "Bu yıl 3 bin 300 dekar alanda çalışma yapılacak"

"Buraya gelirken 'eli boş gelmeyelim' diye 12 müjdeyle geldik." diyen Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

"DSİ'nin 2 gölet ve 3 dere ıslahı konusunda müjdemiz var. Koçlu Göleti'nin açılışını yapacağız. 5 bin 350 dekar arazi modern sistemle sulanacak. Ayrıca bir belde ve 2 mahallenin de dere ıslahı sağlanacak. Ahlat ve Adilcevaz’da dere ıslahı çalışmalarına başladık. Buralar tarihi mekanlardır. Bir gerdanlık gibi yapacağız. Ormanın burada 5 müjdesi var. İnşallah burada bir yeşillendirme kampanyası başlatacağız. Siirt fıstığı aşılaması projemiz var. Orman, vatandaşın kalkınmasında önemli bir destek haline gelecek. Bu yıl 3 bin 300 dekar alanda çalışma yapılacak."

Bakan Eroğlu, Bitlis'te 1 milyon 547 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını, 12 bin 800 dekar alanda da orman yetiştirme çalışması yapacaklarını kaydetti.

Talep eden 277 aileye Orman Köyleri Kredisi (ORKÖY) vereceklerini belirten Eroğlu, "Bunları süt sığırcılığı ve arıcılık talebi olanlara vereceğiz. Ayrıca 4 köyde bin 250 dekar alanda 28 bin 580 ceviz, dut, menengiç gibi ağaçların yetiştirilmesi için eşit olarak bütün vatandaşlara parselliyoruz ve teslim ediyoruz." dedi.

Bakan Eroğlu, milli parklar ve tabiat konusunda master plan uygulayacaklarını anlattı.

- "2 otomatik ölçüm cihazı kurulacak"

Bu alanlarda güvenliği tesis ederek insanların kolayca ziyaret etmelerini sağlayacaklarını ifade eden Eroğlu, "Önümüzdeki yıldan itibaren master planımızı başlatıyoruz. Bunun için bir eylem planı hazırladık. Ancak tabiat turizmiyle alakalı genel müdürlerimiz, yatırımcı bölge müdürlerimiz, turizmciler ve belediye başkanlarımızla bir araya gelerek masaya yatıracağız." diye konuştu.

Eroğlu, Ahlat, Adilcevaz, Hizan, Norşin ve Nurs gibi değerleri tüm dünyaya tanıtmak istediklerini dile getirdi.

Meteoroloji konusunda da çalışma yapacaklarını ve 2 otomatik ölçüm sistemi kuracaklarını belirten Eroğlu, bunların birini Ahlat'a bağlı Burcukaya, diğerini ise Tatvan'a bağlı Yelkenli köyüne yerleştireceklerini açıkladı.

Eroğlu, Bitlis'te söz verdikleri 22 müjdeden 20'sini 15 ayda tamamladıklarını vurguladı.

Verdikleri müjdelerden ikisinin kaldığını, onların da temelini atacaklarını anlatan Eroğlu, "Başbakanımız DAP projesini ilan etti. Bu bölgelerde 2019'un sonuna kadar çok büyük hamleler yapılacak. Bütün altyapı çalışmaları tamamlanacak. Tabii ki Bitlis'te DAP kapsamında bu büyük projenin bitiş tarihi de 31 Aralık 2019 saat:16.59." dedi.

- "8 milyon metreküp içme suyu sağladık"

Geçmişte kıyıda köşede kalmış ve unutulmuş bir kent olan Bitlis'in AK Parti hükümetince yeniden hatırlandığına dikkati çeken Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"2003 yılında DSİ genel müdürü olduğumda Bitlis'te hiçbir yatırımın olmadığını gördük. Allah'a şükür biz ve Ulaştırma Bakanlığımız, 2,5 milyar liralık yatırımlar yaptık. Eskiden Bitlis'e ulaşmak mümkün değildi. Ama şu anda bölünmüş yolların Afyon kaymağı gibi olduğunu gördük. Bir zamanlar Bitlis'in içinden geçilmezken şimdi dev tünellerden geçiliyor. Bir tarihte burada temel atma ve açılış töreni yapıyorduk. Bir hastanenin yanından geçtik. Belediye Başkanımız dedi ki bu hastane 25 yılda bitti, hemde uydurma bir hastanedir. Şimdiyse Türkiye'nin en modern hastanelerinden biri yapıldı. Bizlerde buraya 8 milyon metreküp içme suyu sağladık. Ayrıca 34 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Bir baraj ve bir gölet inşa ettik. 24 dere ıslahı yaptık. 5,5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 2 şehir, bir bal ormanı tesis ettik. Daha sayamadığım çok büyük yatırımlar yaptık."


Yorumlar