Orman Mühendislerinin iş alanı genişletildi

- Orman mühendisleri, gerçek veya tüzel kişilere ait fidanlıklarda kendi uzmanlık alanlarında çalışma yetkisi kazandı - Orman bitkisi üreticilerinin orman mühendisi olması ya da bir orman mühendisinden hizmet alımı yapması zorunluluğu getirildi

Google Haberlere Abone ol
Orman Mühendislerinin iş alanı genişletildi

ANKARA (AA) - Orman mühendisleri, gerçek veya tüzel kişilere ait fidanlıklarda kendi uzmanlık alanlarında çalışma yetkisi kazandı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), "Orman Bitkisi Tohumlukları Piyasasında Yetkilendirme, Denetleme ve Orman Bitki Pasaportu Yönetmeliği"nin 31 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.

OGM'den yapılan açıklamada, "Yönetmeliğin amacı, Genel Müdürlüğümüz görev alanına giren konularda gerekli mevzuatı düzenleyerek orman ağaç, ağaççık ve florasına ait tohumlukları üreten, satışını yapan gerçek veya tüzel kişilerin yetkilendirilmesine, denetlenmesine ve orman bitki pasaportuna ilişkin usul ve esasları belirleyerek denetimi sağlamaktır." ifadelerine yer verildi.

Yönetmeliğin yayımlanmasıyla orman mühendislerinin iş alanlarının genişletildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Serbest çalışan orman mühendisleri ya da emekli meslektaşlarımızın açmış olduğu orman bitkisi fidanlıklarında ve gerçek veya tüzel kişilere ait fidanlıklarda, kendi uzmanlık alanlarında çalışma yetkileri kazanmışlardır. İş alanları genişlemiştir. Artık orman bitkisi üreticisi ya kendisi orman mühendisi olacak ya da bir orman mühendisinden hizmet alımı yapmak zorunda kalacaktır. Orman bitkisi fidan ve tohum üreticileri ile tohum ve fidan satıcılarının yetkilendirilmeleri ve denetlenmeleri Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır."

- Orman bitkilerine pasaportunu artık OGM verecek

Kırsal kesimde yaşayanların desteklenmesi amacıyla yapılan "Alım garantili orman bitkisi fidan üretiminde", yönetmelikle bürokrasi yükünün ortadan kaldırıldığı ve üreticilere büyük kolaylık sağlandığı bildirildi.

"Orman Bitki Pasaportu" hükümlerinin devreye girmesiyle orman fidanlıklarında ve özel sektörde üretilen orman türü fidanların, tohumdan fidana dönüşmesine ve satışından dikileceği yere kadar takip edileceği ve kayıt altına alınacağı aktarıldı.

Bitki pasaportunun OGM tarafından düzenlenmesinin fidanların nakil işlemlerinin daha seri bir şekilde yapılmasına imkan sağlayacağı vurgulanan açıklamada, bitki pasaport sistemiyle kontrolsüz, hastalıklı fidan ve tohumların satışı ve sevkiyatının önleneceği ifade edildi.

Yorumlar