OECD'den küresel ısınma uyarısı:

- "Sera gazı salımının düşürülmesi için ödenen vergiler hala çok düşük"

Google Haberlere Abone ol
OECD'den küresel ısınma uyarısı:

PARİS (AA) - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ısınmaya neden olan sera gazı salımının düşürülmesi için ödenen vergilerin hala istenilen seviyenin çok altında olduğu uyarısında bulundu.

Merkezi Paris’te bulunan kuruluşun son yayınladığı raporda, karbondioksit salımına neden olanlardan alınacak kesintilerdeki "mütevazı artışın" bile küresel ısınmayla mücadelede önemli bir ilerleme sağlanmasına katkı yapacağı belirtildi.

Sera gazı salımının düşürülmesi için ödenen vergilerin hala istenilen seviyenin çok altında bulunduğu ifade edilen raporda, karbondioksit salımı için ton başına en az 30 avro kesinti ödenmesi gerektiği, OECD ortalamasında 14,4 avronun üzerine çıkılmadığı ve üye ülkeler arasında bu alanda büyük uçurumlar olduğu kaydedildi.

Raporda, üye ülkelerde enerji kullanımı sonucu ortaya çıkan karbondioksit oranının yüzde 60’ının hiçbir şekilde vergilendirilemediği ifade edildi. Kara ulaşımı dışındaki sektörlerde karbondioksit salımının yüzde 70’inin vergilendirilemediği bildirilen raporda, OECD’ye üye ülkelerde karbondioksit salımının sadece yüzde 10’unun hedeflenen ton başına 30 avro ve üzerinde bir fiyatla vergilendirilebildiği kaydedildi.


- Türkiye'deki durum


Raporun Türkiye bölümünde, enerji kullanımı sonucu ortaya çıkan karbondioksit salımının yüzde 32’sinin hiçbir şekilde vergilendirilmediği, yüzde 19’unun hedeflenen ton başına 30 avro kriterini yakaladığı, diğer bölümün ise vergilendirilmekle birlikte arzu edilen kriterin gerisinde kaldığı bildirildi.

Kara ulaşımında karbondioksit salımı için ton başına 30 avro civarındaki vergi kıstasına yüzde 100 ulaşıldığı belirtilen raporda, Türkiye’nin çevre ile ilgili vergi gelirleri açısından GSMH bazında OECD ülkeleri içinde ikinci sırada yer aldığı kaydedildi.

OECD’ye göre, çevre ile ilgili vergi gelirleri Türkiye’deki GSMH’ın yüzde 3,83’ünü teşkil ederken, bu oran OECD’de yüzde 2 civarında bulunuyor.

Yorumlar