"Ödevi çocuğunuzun yerine siz yapmayın"

- Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Klinik Psikoloğu Uzun: - "Yardımcı olun, çocuğa yol gösterin ama daha ilerisine gitmeyin, ödevi çocuğunuzun yerine siz yapmayın" - "Eksik kalan ya da yapılmayan ödev için gerekli konuşma öğretmen ve çocuk arasında geçmelidir. Bu durumda çocuk, bu sorumluluğun sadece kendine ait olduğunu ve yapılmadığı takdirde bunun için geçerli bir nedenin olması gerektiğini, en önemlisi yapılmayan ödevlerden kaçış olmadığını öğrenecektir"

Google Haberlere Abone ol
"Ödevi çocuğunuzun yerine siz yapmayın"

İSTANBUL (AA) - Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Klinik Psikoloğu Betül Uzun, "Yardımcı olun, çocuğa yol gösterin ama daha ilerisine gitmeyin, ödevi çocuğunuzun yerine siz yapmayın" değerlendirmesinde bulundu.

Uzun yaptığı açıklamada, okul ödevlerine ebeveynlerin destek olması gerektiğini belirterek, "Ödevlere yardımcı olun, çocuğa yol gösterin ama daha ilerisine gitmeyin, ödevi çocuğunuzun yerine siz yapmayın” ifadelerini kullandı.

Anne ve babaların çocuklara yardımcı olmak ile onların yerine sorumluluğu tamamıyla üstlenmenin farklı olduğunu anlatan Uzun, şunları kaydetti:

"Tabii ki çocuklarımıza onları tembelliğe itmeyecek şekilde yardımcı olalım fakat onların çabalamalarının, sorumluluklarını yerine getirmek için ellerine geçen bu fırsatı değerlendirmelerinin çok önemli olduğunu göz ardı etmeyelim. İstenilen ödev sorumluluğunun çocuklarda tam olarak gelişememesinin birçok nedeni olabilir. Eğer çocukta ödev yapmasına engel herhangi bir gelişimsel, bilişsel ya da ruhsal bir sorun yoksa, çocuk okul veya ev ile ilgili süregelen olumsuzluklara maruz kalmıyorsa bu durumun daha çok anne baba tutumuyla ilgili olabileceği düşünülür. İlkokula yeni başlayan çocuklara, bu sorumluluğun yerleşmesi için fırsat verilmesi gerekiyor. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da aileler, ödevin başına oturduğu için sıkılan, mutsuz olan çocuklarına siper olmamalıdırlar. Böyle bir durumda, zaten çocuk için sancılı olan bu durumun çözümü bulunmuştur ve ödev konusunda artık başrol anne, babanındır. Bunun yanı sıra ebeveynler, bir gün ödevini yapmadığı için okula göndermeyi göze alamayıp, çocuklarının yerine bu görevi yüklenmemelidir. Eksik kalan ya da yapılmayan ödev için gerekli konuşma öğretmen ve çocuk arasında geçmelidir. Bu durumda çocuk, bu sorumluluğun sadece kendine ait olduğunu ve yapılmadığı takdirde bunun için geçerli bir nedenin olması gerektiğini, en önemlisi yapılmayan ödevlerden kaçış olmadığını öğrenecektir."

Uzun, çocuğun sorumluluk üstlenmesi isteniliyorsa bunun diğer alanlara da yayılması gerektiğini anlatarak, bu şekilde sorumluluk bilincinin daha sağlıklı gelişebileceğini kaydetti.

Anne ve babaların “sadece ödevini yap yeter” gibi cümlelerle çocuklarına yanlış bir söylemle yaklaşmamasını öneren Uzun, "sorumluluk bilincinin gelişmesi için çocuk uygun olduğu sürece odasını toplamalı, çanta düzenlemesini kendi yapmalı, anne ve babasına yaşına uygun olan durumlarda yardım etmeli.” ifadelerini kullandı.

Uzun, anne ve babaların, çocuğun ödev yapması için gerekli ortamı hazırlaması, çocuktaki dikkatin dağılmaması ve öğrenmenin gerçekleşebilmesi için ortamın sessiz, düzenli ve konforlu olmasının yanı sıra çeldirici uyaranların göz önünde bulunmamasına özen gösterilmesi gerektiğini aktararak, "Çocuğun yaşı ve ihtiyaçları göz önüne alınarak çocukla beraber ödev için belli bir program hazırlanmalıdır. Ebeveynlerden biri ödev konusunda çocukla ilgilenmeli ve çocuğu tembelliğe itmeyecek şekilde ona yardımcı olmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar