Obama'dan 21 kişiye "Özgürlük Madalyası"

- Madalya alacak kişiler arasında Kerim Abdül Cabbar, Michael Jordan, Robert De Niro, Tom Hanks, Bill Gates gibi spor, sanat ve iş dünyasından ünlüler de bulunuyor

Google Haberlere Abone ol
Obama'dan 21 kişiye "Özgürlük Madalyası"

NEW YORK (AA) - ABD'de verilen en yüksek sivil nişan olan "Başkanlık Özgürlük Madalyası"nı bu sene alacak 21 kişinin isimleri açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, nişana layık görülenler arasında spor dünyasından basketbol efsaneleri Kerim Abdül Cabbar ve Michael Jordan, televizyon ve radyo spikeri Vin Scully, sanat dünyasından Robert De Niro, Tom Hanks, Ellen DeGeneres, Robert Redford, Diana Ross, Cicely Tyson, senarist Lorne Michaels, şarkıcı Bruce Springsteen, mimar Frank Gehry ve heykeltıraş Maya Lin bulunuyor.

Bilim dünyasından fizikçi Richard Garwin, Microsoft'un kurucusu olan ve hayırseverlik kurumlarıyla bilinen Bill Gates ve eşi Melinda Gates, NASA için yazılım geliştiren Margaret H. Hamilton, bilgisayar mühendisi Amiral Grace Hopper, Amerikan yerlilerinin haklarını savunan toplumsal lider Elouise Cobell, hukukçu Newt Minow ve Miami Dade Koleji Rektörü Eduardo Padron da listede yer alıyor.

"Başkanlık Özgürlük Madalyası", ülkede verilen en yüksek sivil onuru temsil ediyor.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından madalyaya layık görülenlerin isimlerinin duyurulduğu açıklamada, "Bilim adamlarından hayırseverlere, sporculardan sanatçılara bu 21 kişi Amerika'yı ileriye taşıdı ve dünyadaki milyonlarca insana ilham verdi." ifadesi kullanıldı.

Her yıl ABD Başkanının seçtiği isimlere verilen nişanı daha önce alanlar arasında sinema dünyasından Meryl Streep (2014), Sidney Poitier (2009) ve John Wayne (1980), yazarlar T.S. Eliot (1964) ve Toni Morrison (2012), müzisyenler Bob Dylan (2012) ve Frank Sinatra (1985), gazeteci ve spiker Walter Cronkite (1981), aktivist Martin Luther King Jr. (1977) ve efsanevi boksör Muhammed Ali (2005) de bulunuyor.

Özgürlük madalyaları, 22 Kasım'da Beyaz Saray'da gerçekleştirilecek törenle sahiplerine verilecek.

Yorumlar