Nusaybin'deki terör operasyonları

- Mardin'in Nusaybin ilçesinde 14 Mart'ta başlayan operasyonlarda, bugüne kadar bin 804 vatandaş tahliye edildi - Operasyonlarda 75 terörist, defalarca yapılan anonslar sonucu güvenlik güçlerine teslim oldu ve adli makamlara teslim edildi

Google Haberlere Abone ol
Nusaybin'deki terör operasyonları

ANKARA (AA) - Mardin'in Nusaybin ilçesinde bölücü terör örgütüne yönelik 14 Mart'ta başlayan operasyonlarda, bugüne kadar bin 804 vatandaş tahliye edildi.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, bazı basın yayın organlarında yer alan "operasyonlar sırasında siviller hedef alınıyor" şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmıyor.

İlçede operasyonun başladığı 14 Mart tarihinden bugüne kadar güvenlik güçlerince, 6 mahallede 272 kez anons yapıldı. 120'si vatandaşların tahliyesine, 149'u ise teröristlerin teslim olmasına yönelik yapılan anonsların tamamı kayıt altına alındı.

Anonslar sonucunda operasyonun devam ettiği 6 mahalleden 110, operasyon dışındaki diğer mahallelerden ise bin 694 olmak üzere bin 804 vatandaş tahliye edildi. Bu sırada vatandaşların her türlü istekleri de mülki makamlar tarafından karşılandı. Operasyon başlangıcında muhtarlarla yapılan görüşme ve toplantılarda, operasyon bölgesinde sivil vatandaşın kalmadığı belirtilerek, bu ifadeler tutanak altına alındı.

Operasyonlar sırasında 24 Mayıs'ta 25 terörist, 26 Mayıs'ta 42 terörist ve 27 Mayıs'ta 8 terörist olmak üzere 75 terörist defalarca yapılan anonslara karşılık vererek güvenlik güçlerine teslim oldu ve adli makamlara teslim edildi.

İlgili makamların yaptıkları ilk görüşmelerde teslim olanlar, içeride sivil vatandaş olmadığını, kandırıldıklarını, kendilerine birer kod isim verildiğini, silahlı eğitim aldıklarını, mayın çukurlarını hazırladıklarını, barikat, çukur kazma gibi faaliyetlere katıldıklarını anlattı.

Teslim olanlardan bir kısmı ise kırsal alanda silahlı eğitim aldığı yerleri açıklarken, içeride bulundukları sürece terör örgütü kıyafetli herhangi bir teröriste rastlamadıklarını, tüm teröristlerin sivil giyimli olduğunu kaydetti.

- Teröristlerin 29'u Mardin nüfusuna kayıtlı

Teslim olan 75 teröristten 15'inin Nusaybin nüfusuna, 14'nün Mardin merkez ve diğer ilçelerinin nüfusuna, kalan 46 teröristin ise diğer illerin nüfusuna kayıtlı olduğu, ayrıca birçoğunun arama kayıtlarının bulunduğu öğrenildi.

Ayrıca teslim olan teröristlerin bugüne kadar yapılan anonslara karşılık vermeyerek, güvenlik güçlerine ateş açtıkları, el yapımı patlayıcı ile saldırdıkları, roket attıkları ve mayın döşeyerek güvenlik güçlerine zarar verdikleri de tespit edildi.

Bu saldırılar sonucunda güvenlik güçleri, 39'u el yapımı patlayıcıdan olmak üzere 68 şehit vermiş, 191 güvenlik görevlisi de yaralanmıştı.

Öte yandan Cizre, Silopi ve Sur'da da etkisiz hale getirilen teröristlerin hiçbirinde terörist kıyafetinin olmadığı, hepsinde sivil kıyafet bulunduğu daha önce belirlenmişti.

- Gölge düşürme çabası

Güvenlik kaynaklarınca, birlikler tarafından yapılan manevra ve ileri harekat ile ateş destek planı kapsamında yapılan uygulamalar sonucunda aşırı zayiat vermeleri, kontrol ettikleri bölgelerin daralması, tahkim ettikleri ev ve binaların azalması, yürüttükleri mücadelenin başarıya ulaşamayacağını anlamaları sonucu teröristlerin teslim olmaya karar verdikleri bildirildi.

Alınan bu tedbirler ve uygulamalar neticesinde bölücü terör örgütü mensuplarının dağ kadrosunun veya bir başka grubun operasyon bölgesinden kaçmalarının söz konusu olmadığını belirten güvenlik kaynakları, bazı basın organlarında yer alan asılsız haberlerle güvenlik güçlerinin operasyonda elde ettiği başarıya gölge düşürülmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Yorumlar