Serbest bırakılan Filistinli gazeteci Kıyk:

- "İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli siyasi tutuklular, İsrail, idari tutukluluk politikasından vazgeçene kadar açlık grevi mücadelesini sürdürecek"

Google Haberlere Abone ol
Serbest bırakılan Filistinli gazeteci Kıyk:

HEBRON (AA) - İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 94 gün açlık grevi yapan ve perşembe günü serbest bırakılan tutuklu gazeteci Muhammed el-Kıyk, halen tutuklu bulunan Filistinli mahkumların İsrail'in haksız tutukluluk politikalarına boyun eğmeyeceğini söyledi.

Filistinli gazeteci Kıyk, 3 ayı geçen açlık grevini ve İsrail hapishanelerinde yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Açlık grevini acı bir deneyim olarak tanımlayan 33 yaşındaki Kıyk, "Ancak bana İsrail işgaline karşı haklarımı ve özgürlüğümü savunmayı öğretti. İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli siyasi tutuklular, İsrail, idari tutukluluk politikasından vazgeçene kadar açlık grevi mücadelesini sürdürecek. Açlık grevlerimiz, İsrail'in kibrini kırdı ve amacımızın haklılığına olan inancımızın bizi nihayetinde zafere ulaştıracağını gösterdi." diye konuştu.

Kıyk, Filistinli tutukluların yasal haklarını elde edinceye kadar direnmeye devam edeceğini söyledi.

İsrail'in, açlık grevini sonlandırmak için her yolu denediğini ancak başarılı olamadığını belirten Kıyk, "3 aydan uzun süren grevimde halk dayanışması, İsrail'in serbest bırakılmamı sağlayan kararı vermesinde önemli bir rol oynadı." dedi.

Kıyk, yakında mesleği gazeteciliğe geri döneceğini ve İsrail'in, Filistin halkına yönelik işlediği suçları ortaya çıkarmaya devam edeceğini dile getirdi.

İsrail’in, Filistinli gazetecilerin Yahudi devletinin işlediği suçları ortaya çıkarmasından korktuğuna dikkati çeken Kıyk, “İsrail, TV kanallarına baskın düzenleyerek onlarca muhabiri tutukladı. Fakat, Filistinli gazetecileri asla susturamayacak.” ifadelerini kullandı.

Gazetecinin 29 yaşındaki eşi Feyza Şeleş ise AA’ya yaptığı açıklamada, şu an en önemli şeyin kocasının tekrar ailesine ve sevdiği insanlara kavuşması olduğunu ifade etti.

“Çok zor günler yaşadık, fakat her zaman Muhammed’in er veya geç hapisten çıkacağını biliyorduk” diyen Şeleş, eşi Muhammed’in tüm dünya için özgürlük elçisi ve asaletin sembolü olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 24 Kasım'da açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın, "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti. Kıyk, 94 günün ardından "idari tutukluluk süresinin uzatılmaması karşılığında" açlık grevini sonlandırmıştı.

Filistin Devleti'nin verilerine göre, İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinli bulunuyor, bunların 750'sini idari tutuklular oluşturuyor.

Yorumlar