Norveç'te Filipinler görüşmesi

- Filipinler hükümeti ile komünist isyancılar, Oslo'da barış görüşmeleri için bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Norveç'te Filipinler görüşmesi

OSLO (AA) - Filipinler hükümeti ile komünist isyancılar, barış görüşmeleri için Norveç'in başkenti Oslo'da bir araya geldi.

Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte hükümeti ile Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (NDFP) arasındaki barış görüşmelerinin yeni turunu başlattı.

Brende, görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu süreçte her türlü desteği sunmayı taahhüt ediyoruz." dedi.

Tarafların uzun süredir devam eden çatışmanın nihai bir sonuca bağlanması için son derece istekli olduğunu belirten Brende, "İki taraf da müzakerelerin bu turunun gerçekleşmesi için çaba sarf etti. Bu sebeple artık resmi görüşmelerin devam etmesi çok olumlu görünüyor. Aynı zamanda ele alınacak konular geniş ve karmaşık." değerlendirmesini yaptı.

Taraflar arasında 26 Ağustos'a kadar sürecek görüşmelerde, komünist isyancıların tüm siyasi suçluların salıverilmesini içeren genel af konusunda bir öneri sunması bekleniyor.

Filipinler hükümetiyle komünist isyancılar arasında barış görüşmelerine dönüşmesi beklenen gayriresmi ön görüşme, haziran ayında Oslo'da düzenlenmişti.

Devlet Başkanı Duterte, 25 Temmuz'da Filipinler Kongresi'nde yaptığı ilk ulusa sesleniş konuşmasında, komünist isyancılara karşı tek taraflı ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurarak 6 yıllık görev süresi bitmeden kalıcı barışa ulaşılmasını istediğini aktarmıştı.

Duterte, 30 Temmuz'da da isyancılara ateşkes ilan etmeleri için verdiği sürenin dolması sonucu kendisi tarafından ilan edilen tek taraflı ateşkesin iptal edildiğini duyurmuştu.

Diğer yandan, komünist isyancılar hapisteki bazı üyelerinin, bugün hükümetle yeniden başlayacak barış görüşmelerine katılmak üzere salıverilmesinin ardından cuma günü tek taraflı ateşkes ilan etmişti.

Filipinler Komünist Partisi (CPP) ve Yeni Halk Ordusu (NPA), ülkede 1969'dan bu yana saldırılar düzenliyor. Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı eylemlerinde resmi rakamlara göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında süren barış görüşmeleri, hükümetin tutuklu isyancıları serbest bırakmayı reddetmesi üzerine Şubat 2013'te sona ermişti.

Örgüte mensup 4 bine yakın militanın bulunduğu Filipinler'de mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 30 Haziran'da görevine başlayan Duterte, seçildikten hemen sonra CPP üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile görüşebileceğini açıklamıştı.

Hükümet yetkilileri, isyancı liderleriyle görüşmüş, taraflar birkaç ay için barış görüşmelerinin yeniden başlatılması konusunda anlaşmıştı.

NPA'nın Avrupa'da bulunan liderlerinden Jose Mario Sison'un, Duterte ile görüşmek için yakında Filipinler'i ziyaret edeceği belirtiliyor.

Yorumlar