Nobel ödüllü Mahfuz'un ölüm yıldönümü

- Mısır'ın Nobel ödüllü edebiyatçısı Necib Mahfuz, ölümünün 10'uncu yılında ülkede düzenlenen bir dizi etkinlikle anılıyor

Google Haberlere Abone ol
Nobel ödüllü Mahfuz'un ölüm yıldönümü

KAHİRE (AA) - Mısır'ın Nobel ödüllü edebiyatçısı Necib Mahfuz, ölümünün 10'uncu yılında ülkede düzenlenen bir dizi etkinlikle anılıyor.

Mahfuz'un eserlerinin telif haklarını elinde bulunduran "Dar'uş-Şuruk" adlı yayınevinin hazırladığı, "Efrah el-Kubbe" adlı romanın yeni baskısı, edebiyat severler tarafından büyük ilgi görüyor. İlk olarak 1981'de yayınlanan söz konusu kitaptan esinlenerek çekilen drama dizisinin, esere olan ilginin artmasında büyük rol oynadığı görülüyor. Romanla aynı ismi taşıyan dizinin büyük başarı elde etmesinin ardından halkın Mahfuz'un çalışmalarından esinlenmiş dizi ve film çalışmalarının sürmesi yönündeki talepleri de sıkça gündeme geliyor. Yayınevinin, Mahfuz'un çalışmalarından birini drama dizisine aktaracağı ve önümüzdeki Ramazan ayında gösterime sunulacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

AA muhabirine konuşan yayınevi yetkilileri, Mahfuz'un ölüm yıldönümü münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, bu kapsamda Mahfuz'un hayatını ve eserlerini konu alan yarışmaların ağustos ayı boyunca sürdüğünü söyledi.

Kurban Bayramı sonrası da Mahfuz için bir anma etkinliği düzenleneceğine işaret eden yetkililer, bu etkinliğe ülkedeki önde gelen yazar ve sanatçıların katılacağı ve bu programların Mahfuz'un doğum günü olan 11 Aralık'a kadar devam edeceği bilgisini aktardı.

Mahfuz'un edebiyatı ve sineması hakkında oturumların yapılacağı söz konusu programlara roman yazarı İbrahim Abdulmecid, eleştirmen ve akademisyen Hüseyin Hamude, sinema eleştirmeni Mahmud Abduşşekur'un yanısıra İhab el-Melah, Ehtaf Suveyf ve Şakir Abdulhamid gibi yazarların katılması bekleniyor. Cemal Kaytani'nin "Mahfuz Meclisleri" ve Reca Nakkaş'ın "Necib Mahfuz anılarından sayfalar" gibi Mahfuz hakkında yazılmış eserlerin de yeni baskıları ile okuyucuların beğenisine sunulacağı ifade ediliyor.

1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Necib Mahfuz 11 Aralık 1911'de Kahire'de dünyaya geldi. Nobel ödülü kazanan ilk Arap yazar olma özelliği taşıyan Mahfuz, 30 Ağustos 2006 hayatını kaybetti. Yazarın kırka yakın romanı dışında yedi öykü kitabı ve otuzu aşkın senaryosu ve birkaç oyunu bulunuyor.

Yorumlar