Özbekistan yılın ilk yarısında yüzde 7,8 büyüdü

- Başbakan Mirziyoyev: - "Ocak-haziran döneminde ülke ekonomisi yüzde 7,8 büyürken, enflasyon oranı öngörülen parametreleri aşmadı"

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan yılın ilk yarısında yüzde 7,8 büyüdü

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Başbakanı Şavkat Mirziyoyev, yılın ilk yarısında ülke ekonomisinin yüzde 7,8 oranında büyüdüğünü açıkladı.

Bakanlar Kurulu'nun yılın ilk yarısı sosyal-ekonomik gelişme sonuçları ve 2017 yılı perspektifleriyle ilgili düzenlediği toplantıda konuşan Mirziyoyev, söz konusu dönemde ülke ekonomisinin yüzde 7,8 büyüdüğünü belirtti.

Başbakan, bu çerçevede sanayinin geçen yılın ilk yarısına nazaran yüzde 6,7, tarımın yüzde 6,8, inşaat sektörünün yüzde 17,5, hizmetler sektörünün ise yüzde 12,9 oranında artış kaydettiğini bildirdi.

Mirziyoyev, bu dönemde tüm kaynaklardan ülke ekonomisine yapılan yatırım hacminin yüzde 11,8 oranında arttığını ifade ederken, yabancı yatırım hacminin yılın ilk yarısında yüzde 17,2 oranında artış gösterdiğini belirtti.

Yılın ilk yarısında bütçenin yüzde bir oranında fazlalık verdiğini kaydeden Mirziyoyev, "Ocak-Haziran döneminde enflasyon oranı, öngörülen parametreleri aşmadı." dedi.

Mirziyoyev, hükumetin, ekonominin öncü sektörlerinin modernizasyonu ve küresel mali krize karşı mücadele programı kapsamında üretim sektörünün desteklenmesine yönelik çalışmaları sonucunda, bu dönemde ülke genelinde 462,5 bin yeni istihdamın sağlandığını, bunun yüzde 59,8'inin köy kesiminde olduğunu dile getirdi.

Özbekistan'da, geçen sene ülke ekonomisi yüzde 8, sanayi üretimi yüzde 8, tarım sektörü yüzde 6,8, yatırım hacmi ise yüzde 9,5 oranında artış göstermişti.

Özbekistan, bu yıl ekonominin yüzde 8 oranında büyümesini, bu çerçevede sanayi üretiminin yüzde 8,3, tarım sektörünün yüzde 6, yatırım hacminin ise yüzde 10,1 oranında artmasını, yıllık enflasyon oranının ise yüzde 5,5-6,5 oranında olmasını öngörüyor.

Yorumlar