Kıbrıs müzakereleri

- KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs'ta devam eden müzakereler çerçevesinde ara bölgede buluştu - Cumhurbaşkanı Akıncı: "Önümüzde yoğun bir müzakere süreci var. Akdeniz'de çıkacak doğal kaynaktan gelecek gelirin çözümün finansmanı için kullanılması akıl işidir. Çözüme katkı sağlayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs müzakereleri

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önlerinde yoğun bir müzakere süreci bulunduğunu belirterek, Akdeniz'de çıkacak doğal kaynaktan gelecek gelirin çözümün finansmanı için kullanılmasının akıl işi olduğunu, çözüme katkı sağlayacağını söyledi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin evsahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık 5 saat süren görüşmede BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, Rum lider Anastasiadis'le yararlı bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, federal yetkiler konusundaki müzakerenin tamamlanmak üzere olduğunu, bir sonraki görüşmede bu konuyu sonuçlandırabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerdeki güven artırıcı önlemler kapsamındaki Derinya ve Aplıç kapılarının açılması sürecinin hızlandırılması konusunu ele aldıklarını dile getirdi.

BM Kalkınma Programınca bugün Aplıç ve Derinya kapısıyla ilgili ihale sürecinin başlatıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, her iki taraftaki yol projelerinin daha önce ihaleyle hazırlandığını, şimdi de ihaleyle bu yollarda gereken asfaltlama, genişletme gibi çalışmaların yapılacağını anlattı.

Akıncı, her iki taraftaki kapıların eş zamanlı olarak açılmasını umut ettiklerini belirterek, "Güney’deki çalışmalar daha uzun zaman isteyecekse bunun planlamasını Rum tarafının şimdiden yapmasında yarar var." diye konuştu.

- Akdeniz'de çıkan doğal kaynakalar

Rum Yönetiminin, "Akdeniz'de çıkacak doğal kaynakları gelirinin bir kısmının çözümün finansmanı için kullanılabileceği" yönünde açıklama yaptığına işaret eden Akıncı, Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakların sadece Kıbrıs için değil tüm bölge için ciddi bir iş birliği alanı ya da ciddi gerginlikler yaratabileceğini söyledi.

Akıncı, önlerinde yoğun bir müzakere süreci bulunduğunu belirterek, "Akdeniz'de çıkacak doğal kaynaktan gelecek gelirin çözümün finansmanı için kullanılması akıl işidir. Çözüme katkı sağlayacaktır." dedi.

Bunun yanında uluslararası toplumun ve AB’nin de çözümün finansmanına yardımcı olacağı yönünde hep yeşil ışık yaktığını vurgulayan Akıncı, "Yeter ki iki tarafın da çıkarlarını gözetecek bir federal yapı kurulması konusunda uzlaşalım." değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Yorumlar