Nijerya'daki çatışma

- Uluslararası Af Örgütü polisin en az 17 silahsız protestocuyu öldürdüğünü açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Nijerya'daki çatışma

LAGOS (AA) - Uluslararası Af Örgütü, Nijerya güvenlik güçlerinin ülkenin güneydoğusundaki Biafra bölgesinin bağımsızlığını isteyen Biafra Yerlileri Hareketi (IPOB) üyesi 17 protestocuyu öldürdüğünü bildirdi.

Örgütün Nijerya Yöneticisi Muhammed İbrahim, yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki Onitsha kentinde 29-30 Mayıs tarihlerinde polisin ateş açtığı protestoculardan, en az 17'sinin öldürüldüğünü, 50'sinin de yaralandığını belirtti.

Emniyet kaynakları olayda 10 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 polisin de silahlı protestocular tarafından öldürüldüğünü açıkladığını vurgulayan İbrahim, öldürülen protestocu sayısının daha çok ve hepsinin silahsız olduklarını kaydetti.

İbrahim, barış yanlısı IPOB destekçilerine ve olayın dışında bulunan ve sadece görgü tanığı olanlara ateş açma, aşırı ve orantısız güç kullanımının birçok ölüm ve yaralanma nedeni sayıldığını ifade etti.

Diğer yandan, ordu sözcülerinden Hamza Gambo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sivil toplum örgütlerinin ulusal güvenlik konusunda adalet, tarafsızlıktan uzak yargıç ve jüri olma alışkanlığında olduğunu savundu.

Gambo, ölümlerin sebebi olarak, Egemen Biafra Devletini Kurma Hareketi (MASSOB) ve IPOB'un bazı unsurlarının hukuk ve düzenin açıkça bozulmasına yol açan şiddetli protestolar yapmasını göstererek, olaylar sırasında 2 polisin öldürüldüğünü, çok sayıda polisin yaralandığını ve emniyet ait araçların yakıldığını bildirdi.

IPOB sözcüsü Emma Powerful, Onitsha kentinde Biafra Cumhuriyeti'nin ilan edilişinin 49'uncu yıl dönümü dolayısıyla, düzenlenen gösteride güvenlik güçlerinin Biafra yerlilerine ateş açması sonucu 30 kişinin öldüğünü iddia etmişti.

Powerful, "Barışçıl bir gösteri düzenlediğimiz sırada polis ve askerler, üyelerimize ateş etti. 30 üyemizi kaybettiğimiz olayda, bazı üyelerimiz yaralandı, birçoğu da gözaltına alındı." ifadesini kullanmıştı.

Biafra yerlileri, ocak ayında Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sunmak üzere, aralarında Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin de bulunduğu devlet yetkilileri hakkında şikayet dosyası hazırlamıştı.

Dosyada federal hükümetin, Nijerya'nın güneydoğusundaki halka karşı sistematik saldırı başlattığı, bu kapsamda IPOB lideri ve Radyo Biafra'nın yöneticisi Nnamdi Kanu gibi çok sayıda kişinin hedef alındığı ileri sürülmüştü.

Yerliler, devletin, IPOB hareketi üyeleri ve Nijerya'nın güneydoğusundaki Biafra halkına karşı cinayet, yargısız infaz, işkence, zorla alıkoyma gibi insanlık dışı eylemlerde bulunduğunu savunmuştu.

Biafra halkının, Nijerya'nın güneyinde bağımsız Biafra devletini kurma talebiyle ayaklanması üzerine, 1960'larda çıkan iç savaşta milyonlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkenin güneydoğusunda 1967'da kurulan Biafra Cumhuriyeti, iç savaş sonunda yeniden Nijerya'nın egemenliği altına girmişti.


Yorumlar